Stor interesse for ekstremvær og klimatilpasning på Arendalsuka 2024
Fjorårets ekstremværhendelse som rammet Østlandet fenger fortsatt interessen til mange. Det samme gjør spørsmålet om hvordan Norge og verden bør tilpasse seg et klima i sterk endring.
Vi har plukket ut noen arrangement som handler om dette, se våre forslag dag for dag.
Meteorologisk institutt har ikke eget arrangement under Arendalsuka, men direktør Roar Skålin og klimaforsker Hans Olav Hygen medvirker på to, og er ellers til stede i salen for å delta i debatt og dialog med aktuelle aktører før, under og etter arrangementene.
MANDAG 12. AUGUST
1 ÅR ETTER «HANS»: HVORDAN KAN VI HJELPE KOMMUNENE MED Å TILPASSE SEG EN FREMTID MED MER EKSTREMVÆR?
- Dag og tid: Mandag 12.8, kl. 12:00–12:50,
- Sted: Arendal gamle rådhus
Arrangør: NGI – Norges Geotekniske Institutt, NORCE
Om arrangementet
Ekstremværet «Hans» førte til store ødeleggelser i mange kommuner og synliggjorde hvor viktig det er at vi tilpasser oss et endret klima. Kommunene er i frontlinjen for å klimatilpasse samfunnet vårt. Det er en formidabel oppgave, som krever en helhetlig tilnærming. Samarbeid mellom forskningsinstituttene, næringslivet og kommuner er avgjørende for å utvikle de innovative løsningene et klimarobust samfunn trenger.
Hvilke utfordringer står kommunene i?
Hvilke endringer må til for å lykkes med klimatilpasning?
Hvilken rolle spiller kunnskap fra forskningsinstituttene i beredskapsarbeidet og hvordan kan vi styrke kommunene i møte med klimaendringene?
VÆRMELDINGA REDDER LIV: HVORDAN KAN MALAWI OG MOSAMBIK FÅ LIKE GOD VÆRVARSLING SOM MANDAL OG MOLDE?
- Dag og tid: Mandag 12.8, kl. 16:15–17:00,
- Sted: Lille Hotell
Arrangør: NORCAP – En del av Flyktninghjelpen
Om arrangementet:
Pålitelig værvarslig kan være livreddende. En bonde er avhengig av å vite når regnsesongen starter for å avgjøre når det skal sås og en fisker må vite om været er stabilt nok til at det er trygt å dra ut og fiske.
Denne panelsamtalen vil utforske innovative løsninger og diskutere bruk av klima- og værdata for at folk selv kan håndtere raske endringer og katastrofer.
Direktør Roar Skålin medvirker fra Meteorologisk institutt.
Fra 2023 ble de ulike prosjektene samlet i et felles NORAD-finansiert prosjekt som har fått navnet Sarepta (Institutional Support and Capacity Building for Weather and Climate Services).
På dette arrangementet vil Skålin blant annet fortelle om hvordan MET jobber med fokus på å bygge kunnskap lokalt – hos de nasjonale meteorologiske instituttene – og etablere løsninger for værvarsling og klimaanalyser.
TIRSDAG 13. AUGUST
KLIMA OG BISTAND: HVA HAR VI GJORT SÅ LANGT, OG HVA MÅ VI GJØRE FREMOVER?
- Dag og tid: Tirsdag 13.8, kl. 08:00–09:00
- Sted: Frivillighetsteltet
Arrangør: Strømmestiftelsen, Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp
Om arrangementet
Vi tilpasser oss klimaendringene allerede. Hva har vi gjort så langt, og hva må vi gjøre fremover?
Bistandsorganisasjoner forteller om hvordan god klimatilpasning utføres i praksis, i land som er særlig utsatte for klimaendringer. Norske myndigheter deler perspektiver på hvordan klimaendringer påvirker prioriteringene deres, og næringslivet forteller hva de får ut av å støtte klimatilpasningsprosjekter i utsatte land.
PÅ RETT STED, TIL RETT TID – BEREDT PÅ KLIMARISIKO
- Dag: Tirsdag 13.8 2024 10:00–10:50
- Sted: M/S Sandnes
Arrangør: Bjerknessenteret for klimaforskning
Om arrangementet
Er det norske samfunnet godt nok skodd i møte med framtidens ekstremvær?
For mye vann og for lite vann, til feil sted, til feil tid. Noen år fram i tid, er det ikke utenkelig med tørke, med ekstremnedbør, med økende havnivå og med stormflo som flommer inn til steder der vi helst ikke vil ha vann gjentatte ganger.
Noen kommuner har kommet lenger enn andre i å forberede seg på framtiden.
Vi spør om vi faktisk er så klimarobuste som vi liker å tro, sammen med to kommuner som begge står i krysningen mellom for vått og for tørt – fra ekstremnedbør og stigende havnivå til tørke, vannmangel og skogbrannfare.
Vi begynner programmet med faglige oppspill med eksempler på risiko rundt vannsikkerhet, flom og tørke, før vi spør et panel om hvem som har ansvaret for å sikre kommunene – og hvem som faktisk tar ansvaret?
SAMFERDSEL OG BEREDSKAP – ER VI FORBEREDT PÅ NY FLOM, NY HARD VINTER OG NY SIKKERHETSSITUASJON?
- Dag og tid: Tirsdag 13.8 kl. 10:00–10:15
- Sted: Thon hotel Arendal
Arrangør: Bane NOR SF
Om arrangementet
Uværet Hans og en hard vinter skapte utfordringer for transport av personer og gods på vei og jernbane. Et våtere og villere vær samt en ny sikkerhetssituasjon har satt fokus på at transportsystemet vårt må tilpasses denne nye virkeligheten. Hva gjør transportvirksomhetene for å være forberedt? Og hva er partienes politikk for å møte den nye virkeligheten?
Konsernsjefen i Bane NOR inviterer aktører i transportsektoren til å innlede og samtale om temaet, og politikerne til debatt.
EKSTREMVÆR I NORGE: HVOR GALT KAN DET GÅ?
- Dag og tid: Tirsdag 13/8 2024 kl. 11:00 - 11:45
- Sted: GRID-Arendal
Arrangør: CICERO
Om arrangementet
Siden 1995 har vi vært på fornavn med ekstremvær i Norge. Men til tross for trivelige navn som Agnar, Joar, Inga og Hans, er det lite hygge de bringer med seg. Med økt global oppvarming skjer ekstreme hendelser både hyppigere og de blir mer ekstreme. Det vil komme ekstremværhendelser i Norge vi ennå ikke har tenkt på. Hvor galt kan det egentlig gå?
På dette arrangementet tar CICERO-forskerne Bjørn H. Samset og Anne Sophie Daloz oss gjennom scenarier for ekstremvær i Norge. Vi ser også nærmere på ekstreme hendelser som har skjedd, og hva vi kan lære av dem. Vi avslutter med en panelsamtale der vi stiller spørsmål om hvorfor det går galt når det går galt, og om Norge har tilpasningsevnen vi trenger for å håndtere framtidens ekstremvær.
KRAFTTAK FOR KLIMATILPASNING: HVILKE TILTAK MÅ VI GJØRE NÅ?
- Dag og tid: Tirsdag 13.8 kl. 11:30–12:30
- Sted: Torvet 10
Arrangør: Skift - Næringslivets klimaledere, Fremtind
Om arrangementet
Ekstremvær rammer stadig hyppigere og mer uforutsigbart, noe som øker Norges klimarisiko og fører til betydelige samfunnsøkonomiske tap.
I dag er de samfunnsøkonomiske kostnadene av vær- og naturhendelser anslått til 5,5 milliarder kroner per år. En utredning fra Fremtind og Finans Norge forutser at disse kostnadene vil stige til 19 milliarder kroner per år innen 2100 hvis dagens innsats for å redusere konsekvensene av vær- og naturfarer forblir uendret.
Hvordan skal vi gjøre Norge mer robust for et varmere, våtere og villere klima?
Skift samler toppledere i norsk næringsliv for å peke på mulighetene som ligger i nullutslippssamfunnet og virkemidlene vi trenger for å komme oss dit. Nå har topplederne i Skift identifisert konkrete løsninger for å operasjonalisere og få fortgang i klimatilpasningsarbeidet i Norge.
Vi inviterer til debatt med næringsliv, politikere og myndigheter for å diskutere hvordan vi skal lykkes med å skape et klimarobust samfunn.
KLIMA- OG NATURHENSYN I NULLUTSLIPPSBYEN – ER DET MULIG?
- Dag og tid: Tirsdag 13.8 2024 12:30–13:30
- Sted: Langbryggen 15
Arrangør: Oslo kommune, Bergen kommune, Stavanger kommune, Trondheim kommune
Om arrangementet
Storbyene Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo samler seg igjen i Arendal for å debattere utfordringer de står overfor, og utfordre nasjonale myndigheter. De spør Andreas Bjelland Eriksen; Hvordan kan vi ta hensyn til både klima og natur når vi planlegger nullutslippsbyene? Og hvordan sikre at vi har gode verktøy som ser dette i sammenheng - både på nasjonalt og kommunalt nivå?
Klimaendringene er her allerede. Samtidig forventer vi mer styrtregn, tørke, hetebølger og hyppigere fryse-tine perioder fremover. Derfor blir det stadig viktigere å kunne gjøre avveininger mellom viktige klima- og naturhensyn. Kommunene trenger bedre verktøy for å kunne møte klimautfordringene og samtidig ta vare på naturen når vi planlegger og bygger nullutslippsbyen. Vi må også vite hva vi har av natur for å kunne vite hvordan vi skal forvalte den på best mulig måte, også med tanke på klimatilpasning.
Staten har også nasjonale forventninger til kommunenes arealplanlegging. Det forventes at kommunene tar vare på karbonrike arealer og har en gjennomgående vurdering av klimatilpasning. Samtidig finnes det ingen nasjonal oversikt over karbonrike arealer. Dette gjør det også mer utfordrende for kommunene å planlegge for omstillingen til nullutslippssamfunnet, for eksempel ved utbygging av fornybar energi. Hvordan får vi til dette samtidig som vi skal bevare viktig natur?
Klimautvalget 2050 la i fjor frem sin rapport hvor et hovedbudskap er at klimahensyn må være integrert i alle beslutningsprosesser, og at arealer er en knapp ressurs. Regjeringen vil komme med stortingsmelding for klima og for natur i løpet av 2024. I forkant har relevante fagetater spilt inn at all planlegging og relevante beslutninger bør omfatte tilstrekkelig utredning av klima- og naturhensyn. Storbyene stiller seg bak.
Staten er i gang med å lage et naturregnskap på nasjonalt nivå som skal være klart innen 2026. Dette regnskapet skal gi bedre oversikt over naturen og godene vi får fra den. Dette er viktig å vite når vi bygger og omstiller oss til nullutslippssamfunnet.
Kom og hør hvordan klimasjefene fra storbyene opplever disse utfordringene i sine byer. Og hvor enige er bypolitikerne og ministeren om veien videre?
ER NORGE FORBEREDT PÅ ET ÅPENT POLHAV?
- Dag: Tirsdag 13/8 2024 kl. 14:15–15:15
- Sted: Christian Radich
Arrangør: Akvaplan-niva, FFI, FNI, Havforskningsinstituttet, Meteorologisk institutt, NERSC, NGU, NINA, NORCE, NORSAR, Norsk Polarinstitutt, NTNU, NUPI, Sintef, UiB, UiO, UiT, UNIS
Om arrangementet
I det nye Arktis med geopolitiske spenninger må Norge både forstå og påvirke utviklingen. Om under 30 år vil Polhavet som i dag er islagt være blått og åpent om sommeren. Havnasjonen Norge må forberede seg på og forstå de store naturendringene, og opparbeide ny kunnskap om det nye havrommet, om havbunnen og den undersjøiske geologien.
Norges to store forskningsinitiativ for Polhavet, GoNorth og Framtidens polhav, går nå sammen i et felles nasjonalt polhavsinitiativ med ambisjon om en helhetlig tilnærming til kartlegging og utforskning av Polhavet.
Vi presenterer landslaget av 18 institusjoner og planene det har for et tiår med forskning i et av verdens minst utforskede områder.
ONSDAG 14. AUGUST
ER VI FORBEREDT PÅ MER EKSTREMVÆR?
- Dag og tid: Onsdag 14.8 kl. 10:10–10:50
- Sted: Edgars Bakeri
Arrangør: Norsk Takst
Om arrangementet
Klimaendringer og ekstremvær påvirker eksisterende boliger, hvor det kan bygges nye boliger og hvilken standard de må tilfredsstille. Hvilke nye hensyn må tas ved skadetaksering og oppføring av bygg i årene fremover? Hvilken rolle kan ulike fagmiljøer spille, og hva slags grep må tas? Og har politikerne egentlig tatt situasjonen på alvor?
Hans Olav Hygen, Avdelingsleder for klimatjenester, medvirker fra Meteorologisk institutt. Han kommer til å beskrive litt hvilke klimaendringer vi opplever nå, og hva vi kan forvente fremover.
1,5-GRADERSMÅLET ER TAPT. HVA ER PLANEN NÅ?
- Dag og tid: Onsdag 14.8, kl. 11:00–12:00
- Sted: Arendal kultur- og rådhus, Store Torungen
Arrangør: Arendalsuka, CICERO, GRID-Arendal, UArctic
Dette er en del av Arendalsukas HOVEDPROGRAM
Om arrangementet
Mange forskere mener det ikke lenger er mulig å nå Paris-målet om å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Ifølge én av de globale temperaturmålingene, var verden mer enn 1,5 grader varmere i 2023 enn i 1850. Vi må tilpasse oss et varmere klima enn det vi er forberedt på, og det blir dramatisk ifølge tilgjengelige klimarapporter. Hva er mulighetene?
Økningen i temperaturer og klimagassutslipp tilsier at 1,5 graders målet vil gå tapt, av forskningsleder Marianne Tronstad Lund, Cicero
Regulering av solinnstråling og manipulering av havet: en (u)mulig plan B?, ved Jan Fuglestvedt, Cicero og Lars Kullerud, UArctic/GRID
Samtale om de geopolitiske konsekvenser ved bruk av allmenninger som luft og hav, i et sikkerhetspolitisk og miljøpolitisk perspektiv på et felt hvor det er utformet liten eller ingen politikk
Hva betyr dette for i en global kontekst, og hva betyr dette for Norge?
Hva er realisme og etisk utfordringer innen klimamanipulasjon?
Hvordan skapes relevant og nyttig politikk?
Hvordan balansere private initiativ med internasjonal og nasjonal politikk?
FINANSKAFÈ: STORTINGSMELDINGEN OM KLIMATILPASNING KOM FOR ETT ÅR SIDEN. HVA HAR SKJEDD?
- Dag og tid: Onsdag 14.8 kl. 11:30–12:00
- Sted: Thon hotel Arendal, Toppetasjen - spisesalen
Arrangør: Norsk Takst
Om arrangementet
Alle naturhendelsene i 2023 aktualiserte viktigheten av en god oppfølging. På hvilken måte følges det opp av norske myndigheter og hva blir konsekvensene for kommunene, fylkene, forsikringsselskapene og enkeltkundene? Det lønner seg å forebygge og vi må forebygge mer- men hvem har ansvaret? Menonrapporten om “Ansvar, insentiver og finansiering” peker på at den største utfordringen er organisering av klimaarbeidet, med fragmentert og uklare ansvarsforhold. Vi spør både ansvarlig politisk ledelse og statsforvalter!
DER ALLE VEIT AT INGEN BURDE BU
- Dag og tid: Onsdag 14.8 kl. 12:20–13:10
- Sted: Baker Jørgensen, "Byggeplassen" 2. etg sal A
Arrangør: Bygg Arena Arendal (BAA) 31 ledende bedrifter og foreninger i bygg, anlegg og eiendomsnæringengen her representert ved:, Standard Norge, Norconsult, NTNU, EBA, RIF og JM
Om arrangementet
Vi går et villere klima i møte, og nye tall fra NVE viser at hele 210.000 bygninger i Norge trenger sikring mot flom og skred. Det utgjør om lag 10 prosent av Norges bebyggelse.
Det vil koste mer enn 100 milliarder kroner (2024-tall) for å sikre de utsatte byggene mot naturfare. Hva gjør vi når tiltakenes kostnader overstiger de kommunale musklene? Hvordan påvirker dette vanlige folks privatøkonomi? Og kan vi risikere at hele lokalsamfunn må flyttes?
Sentrale utfordringer som vi ønsker å adressere:
Kan vi fremover måtte tvinge folk til å flytte fra hjemstedet sitt?
Er kommunene ansvarlige dersom folk får bo der man nå vet at det ikke er trygt?
Hvem skal betale for skadevirkningen? Vil vi på sikt få en boligforsikring overalt?
Og hvor er den overordnede arealreguleringen som tar hensyn til klimaendringer fremover?
KLIMARISIKO, 2050 ER HER NÅ!
- Dag og tid: Onsdag 14.8, kl. 15:30–16:15
- Sted: Lavvoen
Arrangør: GRID-Arendal, UArctic, Nordlandsforskning, Framsenteret, Bjerknessenteret
Om arrangementet
Klimaendringene eskalerer raskt, og spesielt i Arktisk hvor temperaturøkningen skjer opp til fire ganger raskere enn det globale gjennomsnittet. Dette bringer med seg økt risiko for Nordområdene, fra endringer i klimasystemet, til mer ekstremvær, tap av biologisk mangfold, økosystem kollaps og en økende trussel mot vårt ressursgrunnlag. Men hvordan skal vi forberede oss på disse? Og hvem står ansvarlig for å handtere de?
En Sårbarhetsanalyser gjennomført av Nordadapt for Nordland og Troms fylkeskommuner viser til at det er de små, gjerne fattigste kommunene her i landet som er de mest sårbare for klimaendringer. Kommunepolitikerne står nå ovenfor et enormt arbeid og ansvar for å sikre sine innbyggere god beredskap mot klimaendringene, men står de for alene om dette ansvaret? Og hvor er de nasjonale politikerne i denne diskusjonen?
Vi inviterer til debatt hvor vi utforsker sårbarhet- og klimarisiko; hvilke endringer som skjer i Norge nå, hva som må gjøres for å forberede oss for disse. Dette er ikke bare en samtale om fremtiden, det er en samtale om nåtiden. Mens vi snakker om å nå klimamålene innen 2050 er virkeligheten her allerede og vi må handle raskt for å sikre oss at vi er forberedt på de utfordringene som ligger fremfor oss og utnytte de eventuelle mulighetene som oppstår.
Tiden for å skyve stadig mer hårete mål foran oss er forbi – nå må det handles!!
TORSDAG 15. AUGUST
ETT ÅR ETTER «ESPEN» OG «HANS» – HAR INNSATSEN I KLIMATILPASNINGEN ØKT?
- Dag og tid: Torsdag 15.8 2024 09:00–09:45
- Sted: GRID-Arendal
Arrangør: Vestlandsforsking
Om arrangementet
I juni 2023 la tidligere klima- og miljøminister Espen Barth Eide fram Norges andre stortingsmelding om klimatilpasning. To måneder senere, under Arendalsuka 2023, ble deler av Østlandet rammet av ekstremværet «Hans», som så langt har ført til skadeutbetalinger på om lag 3 milliarder kroner. Viser disse to hendelsene seg igjen i form av en økt innsats på klimatilpasning i Norge?
På arrangementet organisert av Norsk senter for bærekraftig klimatilpasning (Noradapt) offentliggjøres årets rangering av norske kommuner etter fysisk klimarisiko. Som eneste land i verden har Norge nå et system der alle norske kommuner er rangert ut fra fysisk klimarisiko ved hjelp av et sett indikatorer som beskriver (a) NATURFARE (hvordan klimaet vil endre seg og påvirke naturen), (b) SÅRBARHET (hvordan samfunnet endrer seg i retning av å bli mer eller mindre utsatt for påvirkning av klimaendringer), (c) EKSPONERING (hvilke verdier i samfunnet vi frykter kan bli negativt påvirket), og (d) RESPONS (hva kommunene gjør av tiltak for klimatilpasning). Første versjon av rangeringen ble lagt fram under Arendalsuka 2023, og i år får vi en 2.0-versjon med oppdaterte tall for 2023 og flere nyutviklede indikatorer.
Videre får vi tre innlegg; ett om nødvendigheten av å skifte fokus fra klimatilpasning av ny til eksisterende bebyggelse, ett og om hvordan Norge forbereder seg på virkninger av klimaendringer i andre land, og ett om de lærdommer DIrektoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har trukket ut fra erfaringene med "Hans".
I debatten stiller vi tre spørsmål:
1) Har innsatsen på klimatilpasning økt etter ‘Hans’ og etter fremleggingen av ny stortingsmelding om klimatilpasning («Espen») – og er dette i tilfelle nok til å møte de utfordringene vi ser komme?
2) Er det noen områder innen klimatilpasning Norge er særlig gode på og noen områder som så langt har falt utenfor?
3) Hvilke føringer legger målet om en bærekraftig utvikling på arbeidet med klimatilpasning? Er det noe vi derfor ikke bør gjøre, gjøre annerledes, eller gjøre mer av?
KLIMASÅRBARHET OG BEREDSKAP I NORGE
- Dag og tid: Torsdag 15.8, kl. 13:00–13:50
- Sted: Lille Hotell. Torvgata 5
Arrangør: Røde Kors
Om arrangementet
Styrtregn. Hetebølger. Den nye hverdagen med ekstreme værhendelser har store konsekvenser for kommunene som skal både forebygge konsekvenser, og yte assistanse når kriser rammer.
I år kommer regjeringens stortingsmelding om totalberedskapen. Klimatilpasning og forebygging er fremdeles underfinansiert. Hva må gjøres, nasjonalt og lokalt? Tar politikerne inn over seg vår nye hverdag?
KLIMATILPASNING ER DEN NYE NORMALEN…
- Dag og tid: Torsdag 15.8, kl. 18:00–22:30
- Sted: Havnegården, Kantina 2. etg
Arrangør: Asplan Viak AS
Om arrangementet
Vi byr opp til mingling og ny læring.
Hvordan kom Arendal kommune seg gjennom vinterens store snøfall? Praktiske utfordringer som følge av klimakrisen, må løses.
Uværet "Hans" – et år har gått, hvor er vi nå, hva har skjedd siden den gang?
Effektive strategier for klimatilpasning og forebygging. Virkemidler for klimatilpasningsarbeid – oversettelse av nasjonale krav til lokale forhold.
Vi ønsker deg velkommen til å tilbringe tid med oss og legger til rette for å se partilederdebatten sammen.