Hvordan er det å varsle været på TV?
Vi tok en prat med TV-meteorolog Pernille Borander om hennes vei fra skole til å melde været på TV.
1. Hvorfor ble du meteorolog?
Jeg har alltid vært glad i realfag, og så gjorde tilfeldighetene at jeg startet med meteorologi på Universitetet i Oslo. Når folk spør “når ser vi deg på TV?”, ja da blir jo et frø sådd og ideen om å bli TV-meteorolog meldte seg. Samtidig er det å være statsmeteorolog en deilig, praktisk måte å bruke vanvittig teoretisk teori på. Så når man ikke vil fortsette innenfor akademia, var statsmeteorolog en naturlig vei inn i arbeidslivet. Teste teorien i praksis!
2. Hva er det beste med å være meteorolog?
Det beste er at hverdagen er så variert. Været er aldri det samme og uka ser derfor aldri helt lik ut. Å jobbe turnus har sine baksider, av og til må man jobbe på julaften for eksempel, samtidig gir det mye frihet og fleksibilitet i hverdagen, plutselig har man langhelg. Ikke minst synes jeg at jeg har en meningsfylt jobb - å formidle vær og klima, i en stadig klimaendret verden. En annen bonus er at smalltalk aldri er et problem. Alle er opptatt av været!
3. Hva er det første du gjør når du kommer på jobb?
Hverdagen er jo ganske variert som meteorolog. Du kan være med i prosjekter, eller gjøre helt andre ting enn å varsle været for akkurat denne dagen. Men la oss si jeg skal være TV-meteorolog, da gjelder det å få oversikt over værsituasjonen så fort som mulig og begynne å tenke på hva “værhistorien” min skal være i dag.
4. Hva er ditt favorittvær?
Det beste jeg vet er sol og ikke alt for varmt, sånn 20-25 grader.
5. Hvorfor valgte du Meteorologisk institutt som arbeidsgiver?
Når man begynner å studere meteorologi, så melder Meteorologisk Institutt (MET) seg tidlig som en mulig arbeidsgiver. Det er bare på MET man kan være statsmeteorolog, statsansatt meteorolog, og drive med den varslingen som gjøres her. Det er feks MET som har ansvar for varslingen av farlig vær i Norge.
6. Hvordan vil du beskrive arbeidsmiljøet på MET?
Meteorologer er for det første veldig hyggelige folk, så på MET er det mange hyggelige kollegaer, som er flinke til å se og ta vare på hverandre. Og med nesten 500 ansatte i flere forskjellige byer, så føler jeg meg ofte som en del av “noe større”. Arbeidsoppgavene styres i stor grad av gjøremålslister. Det betyr at på dager med mye vær, kan det være veldig travelt, mens andre dager er veldig rolige. På MET opplever jeg at det er gode muligheter for påfyll av kompetanse, deltakelse på kurs og i prosjekter, og egentlig styre karrieren sin i den retningen man ønsker selv.
7. Hva gjør du helst når det regner?
Koser meg inne, med god samvittighet.
8. Hva er det mest utfordrende med jobben?
Det mest utfordrende er å varsle farlig vær. På egentlig alle nivåer, men særlig når været kan føre til ekstreme konsekvenser - det vi kaller rødt farevarsel, da må man være skjerpet.
Jeg trodde også turnus, morgen/natt/helgearbeid skulle være litt utfordrende, men det venner man seg fort til.
9. Hvordan ble du meteorolog?
Jeg tok en bachelor i Fysikk, Astronomi og Meteorologi ved Universitetet i Oslo og en master i Meteorologi og Oseanografi (i dag er både bachelor og masterprogrammet gjort litt om). Da masteren var levert søkte jeg meg til Meteorologisk institutt og fikk jobb her som statsmeteorolog. Først gikk turen til kontoret vårt i Tromsø, som ga meg masse god erfaring i nordnorsk vær, og senere fikk jeg jobb i Oslo.
10. Hvilken værtype tror du ville hatt mest humor?
Altså den seige tåken som særlig dukker opp om våren og høsten, den er en lurifaks! Blir den borte med en gang sola kommer opp, skal den henge rundt langt ut på dagen og gi oss masse henvendelser om at Yr har feil værvarsel, kanskje bare aldri bli borte? Det er nesten umulig å si… og jeg tror tåka liker det. Det finnes jo folk med dårlig humor også haha