Klimakverna skal forberede Norge på klimaendringene
For å tilpasse oss framtidige klimaendringer trenger samfunnet best mulig informasjon om hvordan lokalt og regionalt klima påvirkes av global oppvarming. Klimakverna er en nasjonal dataplattform som skal ivareta og effektivisere verdikjeden fra globale og regionale klimaframskrivninger til kunnskap for lokal klimatilpasning.
Klimakverna gir oss mulighet til å produsere nasjonale klimaframskrivninger på en mer robust og effektiv måte. Vi kan levere data på relevante og standardiserte formater, og ikke minst på en helhetlig og brukervennlig måte. Kart er etterspurt - og må kunne leveres direkte inn i brukerens egne systemer. Slik skal vi nå brukerne på deres premisser. Ressursbegrensninger er nemlig en kjent barriere for klimatilpasning, spesielt for norske kommuner som bærer hovedansvaret i dette arbeidet og som er vår hovedmålgruppe. Derfor hører det også til at vi må utarbeide god veiledning for riktig bruk av kunnskapsgrunnlaget.
Målet er å øke bruken av vår klimakunnskap ved å levere faglig robuste og lokalt relevante data, samt tilgjengeliggjøre disse på en praktisk og forståelig måte for alle brukere. Slik kan vi bidra til bedre klimatilpasning i Norge.
Klimakverna vil bidra til å bedre en av utfordringene vi har med klimatilpasning i Norge. Riksrevisjonen pekte i mars i år på at kunnskapsgrunnlaget, inkludert klimaframskrivninger og fylkesvise klimaprofiler utarbeidet av Norsk klimaservicesenter (KSS), benyttes i for liten grad. Klimakverna passer også godt i Regjeringens arbeid med en ny stortingsmelding om klimatilpasning i Norge (den forrige kom i 2013). KSS bidrar allerede i arbeidet med den nye stortingsmeldingen.
Som figuren viser består Klimakverna av fire hovedkomponenter:
- Nedskalering av globale og regionale klimaframskrivninger til nasjonalt og lokalt nivå.
- Skytjeneste for lagring og prosessering.
- Tilrettelegging av klimaframskrivninger, anbefalinger og sektorspesifikke indekser.
- Datadistribusjon og visualisering av forventede endringer i klima- og hydrologiske forhold. Den siste komponenten må skreddersys til flere typer brukere, deriblant kommuner med ansvar for lokal klimatilpasning og effektforskere som skal studere virkninger av klimaendringer på natur og samfunn.
Det er en kjensgjerning at brukere av klimakunnskap opplever en jungel av verktøy og informasjon. Gjennom Klimakverna bidrar vi til å systematisere informasjonen og forbedre integrasjonen mellom kunnskapskilder. I dette arbeidet er det viktig med et godt tverrsektorielt samarbeid, og som Riksrevisjonens undersøkelse peker på, bedre samordning av arbeidet med klimatilpasning mellom nasjonale myndigheter.
Kontaktperson:
Anita Verpe Dyrrdal
Leiar for Norsk klimaservicesenter