Det beste med å være meteorolog?
Det må være de varierte arbeidsoppgavene og at vi hjelper samfunnet med værvarsler når det er farlig vær eller ekstremvær. Det forteller Julie Solsvik Vågane om å være statsmeteorolog i Bergen.
1. Hvorfor ble du meteorolog?
Det var interessen for realfag som ledet meg inn mot meteorologyrket. Jeg ville gjøre noe innen realfag som også var praktisk og konkret. Da fant jeg meteorologi og oseanografi på UiB, og i løpet av utdannelsen kom jeg frem til at statsmeteorolog måtte være drømmejobben min.
2. Hva er det beste med å være meteorolog?
Jeg er veldig glad i den varierte hverdagen. Jeg får jobbe med alt fra flyværvarsling til formidling til barn og unge, og været oppleves alltid som aktuelt. I forbindelse med farlig vær og ekstremvær blir jeg minnet på at jobben vår er viktig.
3. Hva er det første du gjør når du kommer på jobb?
Lager meg en kopp med te og setter meg inn i værsituasjonen. Jeg starter som oftest med en oversikt over den neste uka før jeg fokuserer på de nærmeste dagene. Derfra er dagene veldig forskjellige, etter hvilken vakt jeg har.
4. Hva er ditt favorittvær?
Her tror jeg at mellomnavnet mitt, Solsvik, har spilt en ubevisst rolle. Både i å gå for jobben som meteorolog, men også i favorittværet mitt, sol ☀️ Da er det også lettest å være meteorolog, hehe
5. Hvorfor valgte du Meteorologisk institutt som arbeidsgiver?
I løpet av studiet fant jeg ut at jeg ville jobbe mest med meteorologi. Da jeg skulle søke jobb, virket Meteorologisk Institutt som en trygg og god arbeidsplass, og som en god plass for nyutdannede.
6. Hvordan vil du beskrive arbeidsmiljøet på MET?
Inkluderende. Jeg synes at vi er engasjerte i hverandre, og at vi bryr oss om hverandre. Som nyutdannet har jeg følt meg trygg. Jeg kan alltid spørre mer erfarne meteorologer om vurderinger jeg synes er vanskelig, og jeg føler meg ikke dum når jeg spør om hjelp.
7. Hva gjør du helst når det regner?
Sitter inne og strikker!
8. Hva er det mest utfordrende med jobben?
Å varsle riktig vær. Det høres kanskje banalt ut, men det er ikke rett frem. Vi har bedre og bedre modeller, men å faktisk forstå styrkene og svakhetene i modellene og varsle ut fra det er utfordrende. Om man får det til og treffer godt på et varsel, blir gleden desto større.
9. Hvordan ble du meteorolog?
Jeg studerte meteorologi og oseanografi ved UiB, som nå har fått navnet Vær hav og klimafysikk. Mens jeg skrev masteroppgave søkte jeg på Meteorologisk Institutt, og var sikret jobb før jeg leverte. Etter en grundig opplæring fikk jeg jobbe selvstendig som meteorolog.
10. Hvilken værtype tror du ville hatt mest humor?
Vindkast, kanskje? Det kan være helt rolig, og plutselig kommer et ordentlig vindkast. Litt uforutsigbar og overraskende humor, hehe.