Det blir satt nye kulderekorder hele tiden, hvordan kan vi da ha en global oppvarming?
Vær og klima er to forskjellige ting. Været svinger fra dag til dag fra og fra år til år. Enkelte år kan være kalde, andre varme.
For å vite om værhendelser skyldes klimaendringer er det ikke nok å se på ett enkelt år, heller ikke på 10 år. Vi må se på observasjoner over lang tid. Når vi forsker på klima og klimaendringer brukes normalperioder på 30 år.
Utviklingen over tid viser at det stadig blir varmere. Selv om det blir satt nye kulderekorder, så settes det langt flere varmerekorder. Erfaringene de siste årene viser at kulderekordene settes på værstasjoner som typisk bare har vært i drift i 15-25 år. Det vil si at når det blir satt en ny kulderekord på disse stasjonene, sier ikke rekorden noe om hvor kaldt det var på det stedet før stasjonen ble satt opp.
Rekorder er ikke et uttrykk for klimaendringer
En temperaturrekord i seg selv sier ikke nødvendigvis noe om klimaendringene. Det gjelder både varmerekorder og kulderekorder. Man trenger mange observasjoner over tid og over store områder for å se det i sammenheng med klima.
For å kartlegge klimaet best mulig, opprettes det stadig nye værstasjoner. I Norge må en værstasjon ha observasjoner i minst 15 år for å sette stasjonsrekord. En værstasjon kan sette ny fylkes- eller norgesrekord fra første dag.
Det er strenge krav som må følges for at en værstasjon kan brukes til å vise klimautviklingen. Den må blant annet ha en lang måleserie og forholdene rundt værstasjonen skal ikke endre seg. Det er Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) som setter disse kravene.