Copernicus’ marine tjeneste
Copernicusprogrammet er EUs jordobservasjonsprogram. Det har fokus på planeten vår og miljøet, til nytte for alle innbyggere i Europa, og med et globalt perspektiv.
Copernicus Marine Service, den marine grenen av programmet, gir tilgang til fri, åpen, systematisk og regelmessig oppdatert informasjon om tilstanden, variabiliteten og dynamikken til det blå (fysiske), hvite (isdekkede) og grønne (biogeokjemiske) havet. Tjenesten dekker europeiske regionale havområder såvel som verdenshavet. Tjenesten tilrettelegger videre for iverksetting av retningslinjer for marin forvaltning, “Blå vekst” og kunnskapsdrevet innovasjon, for å dekke de relevante behov.
Formålet til Copernicus’ marine tjeneste er overvåkning av havet, samt formidling av grunnleggende, kvalitetssikret informasjon om havets tilstand. Tjenesten formidler data fra instrumenterte bøyer, fra satellitter, og fra beregninger med avanserte sirkulasjonsmodeller. Tjenesten understøtter dermed kunnskapsoppbygging for havtilstanden i fortid, nåtid og framtid. Observasjonsdata og modellresultater er tilgjengelige kostnadsfritt, fra et hvilket som helst sted i verden, for et bredt spekter av brukere i privat sektor såvel som i offentlig sektor. I tillegg til distribusjon av slike produkter tilbys en rekke tjenester som har som mål å støtte opp om all bruk av produktene, også for forskere, for bruk i offentlig forvaltning, og for privateide selskap, for å utvikle den “Blå økonomien” og til kunnskapsbasert innovasjon.
Copernicus’ marine tjeneste er organisert som en distribuert tjeneste, satt sammen av sentre med ansvar for observasjon, overvåkning og varsling. Meteorologisk institutt er involvert i to av sentrene; SI TAC (sea ice thematic assembly centre) som har ansvar for tilrettelegging av observasjonsdata for sjøis, og ARC MFC (Arctic monitoring and forecasting centre) som har ansvar for overvåkning og varsling for Arktis.
SI TAC
SI TAC sammenstiller satellittdata i flere sjøisprodukter som dekker havområder i Arktis, Antarktis og Østersjøen. Eksempler på dette er produkter for iskonsentrasjon og istykkelse som er tilgjengelige for både Arktis og Østersjøen. Vi genererer også produkter for isens bevegelse (daglig oppdaterte kart for isdrift), og detaljerte beskrivelser av posisjonen til iskanten. Videre gjør vi en automatisk klassifisering av istype, som gir informasjon om fordelingen av førsteårsis og flerårsis. De fleste produktene er tilgjengelige i nær-sanntid (basert på data som kun er noen timer gamle), men vi har også ansvar for lengre tidsserier av sjøisvariable som iskonsentrasjon, temperatur på isens overflate, og isdrift. SI TAC består av partnere fra de meteorologiske instituttene i Norge, Danmark og Finland, Dansk Teknisk Universitet, det franske havforskningsinstituttet (IFREMER), Nansensenteret for miljø og fjernmåling, Alfred Wegener-instituttet og den britiske antarktiske tjenesten (British Antarctic Service).
ARC MFC
ARC MFC lager daglig oppdaterte varsler for havsirkulasjon, bølger og sjøis. Våre produkter dekker arktiske havområder, de Nordiske Hav og tilstøtende havområder. Resultatene vi distribuerer er for områder nord for om lag 50 °N, mens vårt ansvarsområde i Copernicus’ marine tjeneste er havområder nord for 63 °N. Produktene er tilgjengelig på polarstereografiske kartprojeksjoner, med horisontaloppløsninger i spennet fra 3 km til 12.5 km. Modellsystemet som vi anvender for varsling av havsirkulasjon og sjøisutbredelse benytter assimilasjon med Ensemble Kalman-filter. For dette formålet gjør vi modellberegninger med hundre ensemblemedlemmer i en ukentlig oppdatert analyse. Utover tradisjonelle modellberegninger for sirkulasjon, bølger og is har vi tre skreddersydde modeller som gir resultater for biogeokjemi, vannstand og med høyoppløselig sjøisberegninger. Kvaliteten av modellresultatene kontrolleres gjennom en fullt ut automatisert overvåkning som blant annet generer ukentlige oppdaterte visninger på våre nettsider. Videre produserer vi reanalyser og hindcast-produkter for havsirkulasjon, bølger og biogeokjemi. Disse produktene er tilgjengelige for perioden fra tidlig nittitall og framover. Utover deltakelsen fra Meteorologisk Institutt består ARC MFC av partnere Nansensenteret for miljø og fjernmåling, Havforskningsinstituttet og Danmarks Meteorologiske Institutt.
Prosjektledelse
Cecilie Wettre ved Meteorologisk institutt er leder for SI TAC, mens Arne Melsom er leder for ARC MFC på instituttet. Laurent Bertino ved Nansensenteret er leder for ARC MFC.