Studenter laget app for flygere med MET-data
200 studenter på Institutt for Informatikk har laget 40 mobilapper basert på METs åpne maskingrensesnitt eller API-er. Mandag ble åtte av studentgruppene nominert for sine apper, og en hovedvinner ble kåret på universitetets tilstelning mandag. I juryen satt også representanter for Yr, og mange interesserte MET-ansatte var til stede.
Vinner-appen FlightWeather viser et norgeskart med flysymboler plassert over norske flyplasser. Noen symboler indikerer observerte værdata mens andre indikerer værvarsel 24 timer fram i tid. For hver flyplass kan piloten se farger som indikerer om det er god nok sikt til å fly “på øyemål” eller om det er nødvendig å ta instrumenter til hjelp. Piloten får også informasjon om temperaturer, skyhøyde og annen værinformasjon som trengs for å fly.
- Krevende og gøy
Arbeidet med å utvikle appen har vært både krevende, gøy og lærerikt, forteller studentene Andreas Bergh og Emilie Dynestøl, som tok imot premien på vegne av gruppen, som også besto av Ketil Ellertsen, Andrea Ulshagen og Jakob Kongsrud.
- Alle i gruppen har vært involvert i alle delene av prosessen, fra brukerinvolvering til programmering, forteller Emilie.
Som en del av forberedelsen har studentene hatt møter med flygere for å sikre seg at appen virkelig svarte på flygernes behov. Dette fikk de skryt for både av juryen og av direktør Roar Skålin ved Meteorologisk institutt (MET):
- God funksjonalitet
- Det er veldig bra at studentene har jobbet så tett med brukerne i utviklingen, og de har funnet fram til utrolig mye god funksjonalitet. Resultatet er så godt at vi må vurdere om MET kan bruke det framover, sa Skålin.
Han la til at MET er glade for at de åpne dataene blir brukt, men understreket at “våre” ikke betyr at de tilhører MET.
- Dataene tilhører oss alle som skattebetalere, og dette var en av hovedbegrunnelsene for å gjøre dataene åpne. Dataene blir heller ikke dårligere av å bli brukt av mange. Tvert imot gir det oss nyttige tilbakemeldinger om kvaliteten på dataene. I dette tilfellet har studentene kommet fram til kreative løsninger som vi ikke hadde funnet på egen hånd, sa Skålin.
Faglærer Yngve Lindsjørn er fornøyd med godt samarbeid med MET og forteller at UiO trolig vil gjenta opplegget neste år.
Åtte nominerte apper
Av til sammen 40 apper var åtte nominert til finalen, innenfor tre kategorier:
-
Morsomste/mest unyttige tilleggsfunksjonalitet
-
Beste brukergrensesnitt
-
Beste totalinntrykk (den gjeveste prisen)
Her er en kort oversikt over de nominerte appene:
“Map” (app for luftkvalitet)
Appen har et norgeskart med symboler i ulike farger som indikerer luftkvaliteten på sentrale norske steder. Ved å gå inn på det enkelte symbolet, får man utfyllende informasjon om luftkvaliteten. Som “unyttig” tilleggsfunksjonalitet, har studentene gjemt et påskeegg i appen.
“Lynlotto”
Appen framstår som et terningspill hvor brukeren skal gjette hvor lynet slår ned neste gang, og jo flere ganger man må gjette før man får riktig svar, jo færre poeng får man. Appen gir også nyttig informasjon om lyn mens man venter på resultatet. Appen fikk pris for morsomste/mest unyttige tilleggsfunksjonalitet.
“KayakForever”
Appen viser været til sjøs og er spesielt rettet mot kajakkpadlere. De får tilgang til et norgeskart med vindpiler, og får utfyllende værinformasjon om det området de er interessert i.
“Caeli” (luftkvalitet)
Appen viser luftkvalitet ved hjelp av en tidslinje utformet som en graf, fargekoder og visualisering forurensing ved hjelp av skyer. I tillegg gir appen råd om helserisiko basert på den varslede luftkvaliteten. Appen fikk pris for beste brukergrensesnitt.
“airCondition”
Også denne appen viste luftkvalitet, grafisk utformet som et speedometer, med både en visuell og en tekstlig indikatoren for kvaliteten på luften.
“EcoGraphics”
Appen viser hvordan norsk klima endrer seg og viser for eksempel temperaturutvikling for et gitt sted. I appen skifter bakgrunnen farge etter temperatur.
“Bølgen”
Appen viser været til sjøs, hvor brukeren kan få varsel basert på kriterier som vindstyrke, sikt, temperatur, nedbør osv. Appen viser også en skala som indikerer hvor trygt det er å ferdes på sjøen for det stedet brukeren velger seg. Appen var nominert i kategorien “Beste totalinntrykk”, men måtte altså se seg slått av “FlightWeather”