Sjekk luftkvaliteten i ditt område
Luftkvalitet i Norge er som et værvarsel, bare for luftforurensning. Luftvarselet finner du ved å søke opp ditt sted på Yr, på yr.no/nb og i appene. Luftvarselet er også viktig for at kommuner og veieiere skal kunne sette inn riktige tiltak mot høy luftforurensning.
Beregner luftkvaliteten i framtiden
Luftkvalitet i Norge viser luftforurensning for hele Norge akkurat nå, resten av dagen og i morgen. I tillegg finner du informasjon om lokal luftkvalitet. Luftvarselet lages av Meteorologisk institutt.
– Gjennom varselet for luftkvalitet kan du få informasjon om hvordan luftforurensningen vil bli på steder du planlegger å oppholde deg. Basert på denne informasjonen kan du unngå å utsette seg for unødvendig luftforurensning. Det kan sammenlignes med hvordan vi bruker værvarsler til å planlegge daglige aktiviteter, sier Roar Skålin, direktør for Meteorologisk institutt.
Luftvarselet er basert på en avansert modell som simulerer fremtidig luftkvalitet ved å kombinere værvarselet med de forventede utslippene av luftforurensninger.

Varsler luftkvalitet over hele landet
Kartet i luftvarselet er delt inn i ruter på ned til 50 ganger 50 meter, som gir et veldig lokalt varsel. Forurensningsklassene beskriver hvor forurenset uteluften er. Du kan se om det vil bli lite, moderat, høy eller svært høy forurensning. I tillegg kan kommuner legge til ekstra informasjon om tiltak, for eksempel om gatefeiing og annet arbeid som kan påvirke luften uten at varselet fanger det opp.
Modellen som brukes tar hensyn til forhold som bidrar til forurensningen, som værforhold, forurensende utslipp og terreng. På denne måten kan modellen gjøre beregninger fram i tid slik at vi kan utarbeide lokale varsler for hele Norge. Den kan også brukes til å beregne bidraget fra kilder som veitrafikk, vedfyring og skip til forurensningen.
Luftvarselet lages uavhengig av målestasjonene som står rundt omkring i Norge, men målinger av luftkvaliteten brukes for å forbedre modellen. I tjenesten kan du også se hva som er blitt målt på Norges målestasjoner den siste timen og inntil to uker tilbake i tid. Varselet oppdateres fire ganger i døgnet, og hvert varsel går to dager og seks timer fram i tid.
Luftforurensning berører mange grupper
Forurenset luft kan gi dårligere helse. De som er mest utsatt er den delen av befolkningen med astma og andre lungesykdommer, folk med hjerte- og karsykdommer og diabetes, gravide, eldre og barn. Luftvarselet er særlig ment for disse gruppene, men kan være nyttig for alle. Luftforurensning kan forverre sykdommer i luftveiene og hjerte- og karsystemet. Både korte (timer eller døgn) og langvarige perioder (måneder eller år) med luftforurensning kan gi dårligere helse.
På Luftkvalitet i Norge kan du se hva slags forurensning som er i lufta på vei til jobb, barnehage og skole, og hvilken kilde den stammer fra. I tillegg får du råd om hva du bør gjøre hvis lufta er dårlig. Tjenesten gjør at det blir enklere for deg å unngå lokal luftforurensning ved å følge helserådene knyttet til de ulike forurensningsklassene. Dette er spesielt relevant for sårbare grupper.
Kontakt
Bruce Rolstad Denby
Prosjektleder i avdeling for klimamodellering og luftforurensning. Meteorologisk institutt. 90978618
Eivind Grøtting Wærsted
Forsker i avdeling for klimamodellering og luftforurensning. Meteorologisk institutt. 90829050
Anna von Streng Velken
Seksjonsleder seksjon for transport og luftkvalitet, Miljødirektoratet. 90078927
Luftkvalitet i Norge
- Tjenesten er utviklet av Meteorologisk institutt, Miljødirektoratet, Statens vegvesen, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.
- Sammen utgjør de fem etatene Luftsamarbeidet, som samarbeider om å tilby pålitelige og brukerorienterte digitale tjenester for luftkvalitet for kommuner, anleggseiere og befolkningen.
- Du finner tjenesten her på denne siden hos Miljødirektøratet og på Yr, hvor varselet er tilgjengelig når du søker opp et sted på Yr, og på Yr sine mobilapper.
- Modellen som brukes tar hensyn til forhold som bidrar til forurensningen, som værforhold, forurensende utslipp og terreng. Dokumentasjon og mer om modellen finner du her.