Rekorder i bøtter og spann
Allerede nå kan vi slå fast at januar ble en rekordmåned. Det ble satt hele 32 rekorder for døgnnedbør, altså den største mengden regn vi har registrert på en målestasjon i løpet av 24 timer.
- Det har vært en våt januarmåned mange steder fordi det har vært en hyppig passasje av lavtrykk fra vest mot landet vårt. På toppen fikk vi ekstremværet Gyda rundt midten av måneden, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.
En værstasjon i Skjåk i Innlandet, ofte omtalt som Norges tørreste kommune, fikk 52,2 millimeter nedbør på 24 timer 13. januar. Men det var Trøndelag som fikk flest stasjoner med rekordhøyde nedbørsmengder. Meråker i Trøndelag fikk 83,5 nedbør 13. januar, og nærmest doblet rekorden fra 2006 da det kom 48 millimeter nedbør på 24 timer.
Også Møre og Romsdal ble det satt fem rekorder for maksnedbør registrert på ett døgn i tilknytning til ekstremværet Gyda. Hustadvika på Nordmøre fikk 125,5 millimeter nedbør 13. januar. Forrige rekord går helt tilbake til 1932.
Når januar er over forventer vi også flere rekorder for høyeste nedbørsmengde målt i løpet av hele januar måned, men det er naturlig nok for tidlig å si noe om nå.
Nedbørsrekorder fordelt på fylke:
- Innlandet: 2 rekorder
- Trøndelag: 18
- Vestland: 3
- Møre og Romsdal: 5
- Nordland: 2
- Troms og Finnmark: 2
Se rekordtabellen for alle rekordene per 28. januar.
28 varmerekorder
Det har vært en mild måned mange steder, og 28 stasjoner har satt rekord for høyeste temperatur målt i januar. Flertallet av stedene har målt temperaturer over ti grader.
- Det har blitt satt varmerekorder i to bølger, i midten av måneden i Sør-Norge, mens i nord fikk vi flere rundt 24. januar. I begge tilfellene er det fønvind som er forklaringen. Sterk vind over et fjell kan gi svært høye temperaturer på lesiden, sier Mamen.
På Østlandet hadde Hovin stasjon i Oslo hele 12,5 grader 14. januar. Det er en tangering av fylkesrekorden for Oslo, som går helt tilbake til 1898. Rognsundet stasjon i Alta hadde hele 12,2 grader 24. januar, og det er første gang vi har målt en så høy temperatur i januar i det som før var Finnmark fylke. Den gamle rekorden var på 9,9 grader, og ble registrert på Alta lufthavn i 1992.
Temperaturrekorder fordelt på fylke:
- Oslo: 2
- Innlandet: 7
- Viken: 8
- Troms og Finnmark: 7
- Vestfold og Telemark: 3
- Troms og Finnmark: 7
1. februar kommer den fullstendige oversikten over januar måned.