Oppvarmingen av Arktis skal overvåkes tettere
På grunn av den raske oppvarmingen i Arktis skal området nå overvåkes og analyseres månedlig. Et nytt verktøy gjør at vi kan følge klimautviklingen i Arktis enda tettere, sier forsker Harald Schyberg ved Meteorologisk institutt.
Arktis varmes opp i et bekymringsfullt økende tempo. Klimaendringene i regionen påvirker både lokale økosystemer og økonomier samt værmønstre i hele verden. Meteorologisk institutt (MET) gikk i fjor sommer ut med funn som viser at oppvarmingen på deler av Svalbard er eksepsjonell og dobbelt så rask som forskerne hittil har observert.
For å overvåke og analysere de raske endringene har Copernicus Climate Change Service (C3S) utviklet verktøyet Copernicus Arctic Regional Reanalysis (CARRA). Dette er et verktøy som bruker et beregningsprogram for værvarsling sammen med alle tilgjengelige målinger av været i Arktis til å lage komplette kart av været der, også på steder det mangler målinger. Dette gir detaljert kunnskap om fortidens og dagens klima. Det kan igjen hjelpe oss til å forstå klimaendringer og prosessene i Arktis som vil påvirke fremtidens klima. CARRA ledes av Harald Schyberg på MET i regi av vC3S som implementeres av det europeiske værvaslingssenteret ECMWF, og det er EU-kommisjonens Copernicus-program som finansierer arbeidet.
Tettere på klimaendringene
– Den raske oppvarmingen av Arktis gjør at vi har behov for å følge klimautviklingen enda tettere enn tidligere. Interessen er også større fra brukere som trenger hyppigere oppdateringer av datasettet, og behovet for å følge klimaet i Arktis er minst like stort utenfor Norge, sier Harald Schyberg.
CARRAs datasett dekker nå perioden september 1990 til desember 2022. og gir detaljert informasjon time-for-time, år-for-år om for eksempel arktisk nedbør, lufttemperatur, vind og havisdekke. CARRAs datasett gjør det mulig å studere klimaendringsprosesser i Arktis med en detaljrikdom som aldri før har vært tilgjengelig. Oppløsningen er uovertruffen og datasettet inneholder mer enn 70 variabler i tre dimensjoner for nøkkelområder i Arktis. Dette er basert på et bredt spekter av observasjoner fra både bakkebaserte målestasjoner og satellittsensorer, kombinert med data fra C3S’s femtegenerasjons atmosfæriske reanalyse av globalt klima, ERA5.
– Data fra CARRA har allerede vært tilgjengelig i flere år, men oppdateringene har så langt vært gjort lenge i ettertid. Fra nå av vil CARRA-datasettet bli oppdatert månedlig for å gi nye data med en forsinkelse på to måneder, sier Harald Schyberg.
Internasjonalt samarbeidsprosjekt
På Meteorologisk institutt er det en forholdsvis stor gruppe forskere og utviklere som har vært med på å bygge opp CARRA. Forsker Eivind Støylen leder det viktige tekniske arbeidet med selve produksjonen av månedlige oppdateringer. Arbeidet er i samarbeid med partnere i de meteorologiske tjenestene i Danmark, Sverige, Island og Finland og dessuten Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS).
Dataene er for øyeblikket konsentrert om to områder i den europeiske sektoren av Arktis: CARRA-West, som dekker Grønland, Island og øst-arktisk Canada, og CARRA-East, som dekker Svalbard, de russiske høyarktiske øyene og nordlige Norge, Sverige og Finland.
Samtidig med lanseringen av den kontinuerlige oppdateringen av CARRA arbeides det med det som skal bli neste generasjon av CARRA. CARRA2 vil utvide reanalyseområdet til et mye større område for å gi pan-arktisk dekning. Første versjon er ventet å komme i løpet av 2025 og 2026.
Åpne data
- Dataene er åpne og gratis tilgjenglige for alle i C3S’s “Climate Data Store (CDS)”.
- Dokumentasjon av datasettet
- CARRA User Support Forum