Nå oppgraderer vi Bømlo værradar

Det kommer ingen målinger fra Bømlo værradar for tiden, og det er fordi radaren nå blir oppgradert. Områdene i landet som blir berørt er sørlige deler av Vestland fylke og lengst nord i Rogaland.
Oppgraderingen vil etter planen være ferdig i løpet av september.
Hvordan ser du at værradaren mangler målinger i ditt område?
Hvis du ser en liten «i» på nåvarselet under «Himmel» i Yr-appen, så trykk på den så får du beskjed om at nedbørsvarselet er nede. Radarkartet som viser nedbør for dette området fungerer, men det fungerer ikke optimalt før oppgraderingen er ferdig.
Når radaren er oppgradert vil vi ha en moderne radar med nye funksjoner.
Nytt utstyr heises på plass med helikopter
Meteorologisk institutt har 11 værradarer i Norge. Allerede i 1978 fikk vi vår første værradar i Oslo. Utbyggingen av et nettverk av værradarer startet i 1999. Den første radaren (Hægebostad) i nettverket kom i drift i 2000 og den nyeste (Hafjell) i 2016. Bømlo er den nest eldste av radarene i nettverket, og sto ferdig i 2002. Les mer om våre radarer på SNL.

Det er nå på tide med en oppgradering på Bømlo. Radomen (kuppelen), antenne, sender og mottaker er nå plukket ned og tårnet blir klargjort for å få på plass nytt utstyr.
Ny radom, nye datamaskiner, sender, mottaker og den nye antennen blir heist på plass med helikopter i midten av august. Værvarslinga på Vestlandet bistår med værinformasjon i løfteprosessen.
Data fra Bømlo-radaren er viktig for sanntidsovervåking av nedbør som kommer inn fra havet i vest mot kysten og Bergen, og for flytrafikken på Flesland. I tillegg brukes data fra Bømlo-radaren som input til datasettet Meteorologisk institutt lager for nedbør.
Data fra Bømlo-radaren brukes også i værvarslingsmodellen Arome-MetCoOp og danner, sammen med de andre radarene i Norge, grunnlaget for nåvarslingen av nedbør (nedbørskartet) som ligger på Yr.
Den nye radaren vil kunne skille mellom ulike typer nedbør
Hvis alt går etter planen, er Bømlo værradar tilbake i løpet av september i år. Da vil radaren være oppgradert til å sende signaler i to polariteter. Dette betyr at radaren selv kan skille snø, regn og hagl fra hverandre og vi får bedre redskap til å kontrollere forstyrrelser i datasettene.