Nå blir det lettere å anslå faren for skred etter kraftig regn
Ved hjelp av en helt ny metode har forskere beregnet hvor stor risiko det er for jordskred i Trøndelag når nedbøren øker.
Klimaendringene fører til mer kraftig nedbør i fremtiden og øker sannsynligheten for jordskred i utsatte områder. Men det har vært vanskelig å beregne nøyaktig hvor stor risikoen faktisk er fordi vi historisk bare har registrert noen få tilfeller med ekstremnedbør som har utløst skred.
Effektene av klimaendringer som har ført til skred er hovedsakelig blitt evaluert for de mest ekstreme og sjeldne regnhendelsene.
Men slike ekstreme hendelser har lav sannsynlighet og kan føre til misvisende vurderinger av klimaendringenes påvirkning av fare for skred. Å heller se på sannsynligheten for forekomst av regnhendelser kan gi en bedre forståelse av klimaendringenes påvirkning.
Ny metodikk gir nye svar
Ved hjelp av en metode som er utviklet av Meteorologisk institutt, beregnet forskere fra SINTEF hvilken form nedbørstatistikken får med klimaendringene. Forskerne så på hvordan endringer i regnmønstre kan påvirke hvor utsatt et område er for skred. Resultatene fra denne metoden ble matet inn i en skredmodell for å vurdere risikoen for skred sammenlignet med en mer tradisjonell beregningsmetode.
Forskerne analyserte regnhendelser fra områder i Trøndelag ut fra hvor intens hendelsen var, hvor lenge den varte og hvor ofte en slik hendelse ble forventet å forekomme i løpet av en gitt tidsperiode (Intensitet-Varighet-Frekvens, ofte forkortet med IVF).
Deretter brukte forskerne resultatene til å kartlegge hvordan endrede nedbørsmønstre ville påvirke det spesifikke området for skred.
Lavere sannsynlighet for skred
Resultatene fra studien viser at det er lavere sannsynlighet for skred i skredutsatte områder sammenlignet med de mer tradisjonelle beregningsmetodene. Studien er basert på et utvalg av intense regnhendelser i området og tar ikke høyde for hvor ofte de forventes å inntreffe.
Forskningen gir nyttig innsikt i hvordan vi kan forberede oss på endringer i framtiden, hva man bør ta hensyn til i planlegging og for å redusere risikoen for skred.
Referanser
Artikkelen er en del av doktorgradsarbeidet til Emir Ahmet Oguz i KlimaDigital-prosjektet som er ledet av SINTEF og Ivan Depina. Forskerne Kajsa Parding og Rasmus Benestad ved Meteorologisk Institutt har bidratt med beregninger av sannsynligheten for kraftig nedbør basert på data fra klimamodeller.
Meteorologisk institutt har over flere år utviklet ny metodikk som gjør det enklere å beregne sannsynlighet for kraftig nedbør. Den nye metoden gir sikrere beskrivelse av de grove trekkene av lokale nedbørsmengder, men på bekostning av presisjonen. Det vil si at vi har en enkel og fleksibel metode som gir tilnærmet riktige, men ikke helt nøyaktige, svar.