Ja, det har vært mye regn i Sør-Norge i juli
Det var svært vått, til dels ekstremt vått, i store deler av Sør-Norge. Særlig i Rogaland har folk blitt “dassblaude”, men også steder i tidligere Oppland fylke fikk godt med nedbør.
Nord-Norge har på sin side hatt en svært tørr måned, enkelte steder har det vært ekstremt tørt.
– Norge har vært todelt, men sett under ett falt det 25 prosent mer nedbør enn normalt, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Helga Tilley Tajet.
Varmerekord på Svalbard
Også temperaturene har vært delt.
– Det var «varmt» og «svært varmt» i nordlige deler av Nordland og i Troms. Mens det meste av Sør-Norge lå under normalen, forklarer hun.
Landet som helhet endte 0,1 grader under normalen. Høyeste maksimumstemperatur var 30,3 grader, og ble registrert den 10. juli på Namsos Lufthavn i Trøndelag.
– Det er også verdt å merke seg at Svalbard har satt ny varmerekord. For første gang har det vært målt over polarklima på de arktiske stasjonene, det vil si middeltemperatur på 10 grader eller mer. To stasjoner endte over. Svalbard lufthavn var den varmeste stasjonen med en gjennomsnittstemperatur på 10,1 grad (3,1 grad over normalen). Pyramiden hadde 10,0 grader (ingen normal ennå).
Se hele månedsoppsummeringen her, inklusive lokale nedbør- og temperaturrekorder.
Nedbør
Fylkene Rogaland og (gamle) Oppland fikk henholdsvis 120 prosent og 80 prosent mer nedbør enn normalen, som for begge fylker er den 3. våteste juli måned i serien tilbake til 1901. «Svært vått» og til dels «ekstremt vått» var det også i Møre og Romsdal, den 6. våteste i serien.
Samtidig var det «tørt» eller «svært tørt» i Nordland og Troms, og «ekstremt tørt» i indre deler av nordlige Nordland og sørlige Troms. Troms var den 7. tørreste (65 prosent mindre nedbør enn normalt) og Nordland den 13. tørreste (55 prosent mindre nedbør enn normalt).
De våteste stasjonene var
- Liarvatn (Strand, Rogaland) 503,5 mm (193 prosent mer nedbør enn normalt)
- Sviland (Sandnes, Rogaland) 440,3 mm (208 prosent mer nedbør enn normalt)
- Hundseid i VIkedal (Vindafjord, Rogaland) 415,5 mm (112 prosent mer nedbør enn normalt)
De tørreste stasjonene var
- Bø i Vesterålen III (Bø, Nordland) 8,3 mm (83 prosent mindre nedbør enn normalt)
- Bardufoss (Målselv, Troms og Finnmark) 9,1 mm (86 prosent mindre nedbør enn normalt)
- Dividalen II (Målselv, Troms og Finnmark) 10,3 mm (89 prosent mindre nedbør enn normalt)
Høyeste døgnnedbør var 101,3 mm, og ble registrert den 4. juli på Liarvatn (Strand, Rogaland).
Lufttemperatur
Troms lå 1,4 grader over normalen som er den 22. varmeste juli siden målingene startet, Nordland endte på 1,2 grader over normalen som er den 24. varmeste.
I Sør-Norge lå Østlandet 1,1 grad under normalen, Vestfold 1,3 grader under normalen (34. kaldeste), Agder 1,2 grader under normalen og Vestlandet (region) 0,4 grader under normalen.
Landet som helhet endte 0,1 grader under normalen.
De varmeste stasjonene var
- Færder Fyr (Færder, Vestfold og Telemark) 16,7 grader (0,9 grader under normalen)
- Gullholmen (Moss, Viken) 16,6 grader (0,9 grader under normalen)
- Drammen - Berskog (Drammen, Viken) 16,6 °C (1,4 grader under normalen)
De kaldeste stasjonene var
- Juvvasshøe (Lom, Innlandet, 1894 moh.) 4,0 grader (1,4 °C under normalen)
- Juvflye - Mimisbrunnr Klimapark (Lom, Innlandet, 1844 moh.) 4,3 grader (1,4 grader under normalen)
- Folgefonna Skisenter Topp (Ullensvang, Vestland, 1390 moh.) 5,1 grader (1,7 grader under normalen)
Høyeste maksimumstemperatur var 30,3 grader, og ble registrert den 10. juli på Namsos Lufthavn (Namsos, Trøndelag). Laveste minimumstemperatur var -1,4 grad, og ble registrert den 3. juli på Sjufjellet (Balsfjord, Troms og Finnmark).
Klassifikasjon av temperatur og nedbør
Fra og med januar 2022 gikk MET over til to måter å beskrive hvordan en måned har vært værmessig. I tillegg til temperaturavvik fra normalen og antall prosent mer/mindre nedbør enn normalt, vil en måned plasseres i én av de fem klassene “svært kald”, “kald”, “normal”, “varm” eller “svært varm”. Tilsvarende kan måneden på grunnlag av nedbøren angis som “svært tørr”, “tørr”, “normal”, “våt” eller “svært våt”. Om observasjonene er utenfor det som ble observert i normalperioden, 1991-2020, benyttes klassene for ekstrem. Klassifiseringen kan gjøres både for enkeltstasjoner, fylker/regioner eller for hele landet samlet.
Bak inndelingen i klasser ligger det som i statistikken kalles “persentiler”. De nøyaktige persentil-grensene beregnes fra de 30 årene som utgjør normalperioden. Fra og med 2021 brukes 1991-2020 som normalperiode.
Klasseinndelingen er:
- “Ekstremt kaldt/tørt”: kaldere/tørrere enn det som er observert i hele normalperioden 1991-2020
- “Svært kaldt/tørt”: mellom 0- og 10-persentilene
- “Kaldt/tørt”: mellom 10- og 25-persentilene
- “Normalt mild/tørr”: mellom 50- og 75-persentilene
- “Normalt kjølig/våt”: mellom 25- og 50-persentilene
- “Varmt/vått”: mellom 75- og 90-persentilene
- “Svært varmt/vått”: mellom 90- og 100-persentilen.
- “Ekstremt varmt/vått”: varmere/våtere enn det som er observert i hele normalperioden 1991-2020
Årsaken til at MET innfører denne klassifiseringen er at det er store forskjeller mellom forskjellige steder i landet, for eksempel mellom kyst og innland, når det gjelder hvor store avvik fra normalen som er vanlige. Avviket fra normalen i seg selv sier bare det, men ikke hva som er det vanlige været på et sted. Ved å klassifisere en måned på denne måten ønsker MET gi større klarhet i hva som er vanlig og hva som er mer uvanlig vær.