Her finner du den beste solenergien
Ved hjelp av maskinlæring skal forskere ved MET kartlegge solressursene i Norge. Kunnskap om den faktiske energien som når bakken fra målestasjoner er en forutsetning for å produsere et nøyaktig solkart.
På frost.met.no tikker det inn data hver time med globalstråling fra cirka 100 stasjoner. Globalstråling er den samlede “pakken” med energi fra sola til jorden. Det er både direkte solstråling, og solstråling som er spredt eller reflektert av for eksempel skyer eller snø (diffus stråling).
Måling av globalstråling er viktig for å forstå klimaet og for å sjekke om dataene fra satellitter, vær- og klimamodeller er nøyaktige. Den vil variere med solhøyden, skydekket og forurensning i atmosfæren. Derfor er det nødvendig å sjekke alle målingsdata grundig og dokumentere hvilke målinger man kan stole på.
Best på Juvvasshøe, bra i ytre Oslofjord
Globalstråling fra frost.met.no er for det meste ikke kvalitetskontrollert. I SunPoint-prosjektet har forskerne for første gang laget et datasett med kvalitetskontrollerte stasjonsdata.
Forskerne fant ut at omtrent 50 prosent av stasjonene på frost.met.no hadde nok dekning og bra nok kvalitet til å estimere solressursene i Norge for perioden 2016-2020. Juvvasshøe, som ligger på 1894 moh. og i nærheten av Galdhøpiggen, hadde høyeste globalstråling med omtrent 1100 kWh/m² per år. Men Ytre Oslofjord hadde også gode målinger med opp til rundt 1000 kWh/m² per år.
– Dette er et viktig grunnlag til kartlegging av solressursene i Norge. Ved hjelp av dataene og maskinlæring kan vi få et kart med en høy romlig oppløsning på 3 kilometer over Norge, sier Andreas Dobler, forsker ved MET og en av deltakerne i SunPoint-prosjektet.
En forutsetning for framtidens energitiltak
Resultatene fra rapporten om kvalitetssikret data gir en god oversikt over årlig globalstråling i Norge. Solressurskartet som skal produseres kan vise akkurat hvor det er gode muligheter til å utnytte solenergien i Norge.
– Energimyndighetene, industrien, investorer og privatpersoner trenger denne kunnskapen for å sette i gang energitiltak som både reduserer unødvendige naturinngrep og som er lønnsomme. Og vi trenger det for å utvikle best mulig nettkapasitet i framtiden, sier Dobler.
Her kan du lese hele rapporten: "Quality control of radiation data for solar resource mapping"