En ny satellitt gir hyppige, presise data til å overvåke vær og klima over Arktis
Det som skjer i Arktis, forblir ikke i Arktis. Endringene i nordområdene påvirker hele jorda. Ved hjelp av en ny satellitt er det nå mulig å følge med på det som skjer der i sanntid.
Forskerne jubler. Med god grunn. Endelig blir satellitten Arctic Weather Satellite (AWS) skutt ut i dag, 16. august, klokken 20.20 norsk tid. Det gjør at data over Arktis nå kan tikke inn jevnt og trutt og gi et mer nøyaktig bilde av tilstanden der enn det som før var mulig. Dette er spesielt viktig i et område hvor værforholdene kan endre seg raskt og dramatisk.
– Arktiske værmønstre har stor innvirkning på vær- og klimasystemer over hele verden. Derfor har dette betydning for mer enn bare nordområdene, sier Per Dahlgren, forsker på Meteorologisk institutt.
Her kan du følge oppskytningen.
Forbedrer værvarslingen
Arctic Weather Satellite (AWS) er en satellitt utviklet av European Space Agency (ESA). Med en ny og forenklet teknologi har det bare tatt 3 år å utvikle og bygge denne første prototypen.
Forskerne Stephanie Guedj og Per Dahlgren fra Meteorologisk institutt har bidratt fra Norge både i et nordisk og et europeisk samarbeidsprosjekt for å få til dette.
Oppdraget til AWS er å forbedre værvarslingen og overvåke miljøet i de arktiske områdene. Satellitten benytter mikrobølgeradiometer, som gir målinger av luftfuktighet og temperatur i atmosfæren selv gjennom skyer og mørke. Dette er viktig, særlig i Arktis hvor solen er fraværende i lange perioder om vinteren.
Overvåker miljøet
I tillegg til å overvåke været vil den Arktiske satellitten også gi viktige data om klimaendringer som smelting av sjøis, snødekke, og andre klimarelaterte faktorer.
Arktis opplever noen av de raskeste klimaendringene på jorden, med stigende temperaturer. Oppvarmingen har omfattende konsekvenser for is, snø, permafrost, natur og arktiske samfunn.
– Denne satellitten vil kunne hjelpe forskere med å overvåke og forstå endringene i sanntid. Forbedret data om klimaforhold hjelper også forskere med å lage mer presise klimamodeller. Dette er avgjørende for å forutsi fremtidige klimaendringer og deres potensielle påvirkning, sier Dahlgren.
Bidrar til å øke sikkerheten i arktiske farvann
En mer nøyaktig værvarsling hjelper sjøfarende med å navigere trygt gjennom de utfordrende arktiske farvannene, noe som blir stadig viktigere etter hvert som isen trekker seg tilbake og nye sjøruter åpnes.
Mer nøyaktige værdata forbedrer responsen på nødssituasjoner og redningsoperasjoner som kan oppstå i de ekstreme arktiske forholdene.
Håper på flere oppskytinger
Arctic Weather Satellite er forløperen til det som kan bli en serie av små satellitter, kalt EPS-Sterna, som ESA vil bygge for Eumetsat når denne prototypen har demonstrert sitt potensial etter et år i bane.
– Det vil gi oss en unik og hyppigere dekning av våre Arktiske områder, sier Stephanie Guedj.
For å finne ut hvor godt satellittene vil fungere, ble Meteorologisk institutt bedt om å undersøke effekten som disse små mikrobølgesatellittene kan ha – gjennom METs værvarslingssystem (AROME-Arctic).
– Resultatene viser at satellittene vil forbedre det eksisterende værvarslingssystemet. Spesielt for korte værvarsler (3 til 12 timer) ser vi klare forbedringer i varsling av vind og temperatur i midtre deler av atmosfæren, forklarer hun.
Dersom AWS etter ett år viser gode resultater, og EUMETSAT har fått tommel opp av sine medlemsland, vil seks nye små mikrobølgesatellitter bli skutt opp i 2029 og bli plassert i tre forskjellige baner rundt jorda.