Avsluttet: Ekstremværet Ingunn, kraftige vindkast i deler av Nordland
Ekstremværet Ingunn er nå avsluttet, men fremdeles ventes sterk vind i Finnmark utover kvelden, og det er et gult farevarsel i området frem til klokken 01.00 natt til fredag. Vinden vil avta først i vest, og senere i østlige områder. I løpet av hendelsen er det observert sterk storm og orkan langs kysten og utsatte steder. Kvaløyfjellet i Sømna ser ut til å ha satt ny norgesrekord for middelvind med 54,4 m/s som tilsvarer godt over grensen for orkan på 32,6 m/s.
Oppdatert varsel 1. februar kl. 19.00
Foreløpig oppsummering tyder på at det i noen områder har vært sterkere vind enn hva som er vanlig i løpet av en 25 års returperiode. Nedenfor er en liste over noen observerte verdier for vind og vindkast. Mer utfyllende informasjon om observasjoner kan finnes på seklima.met.no
Observert vindstyrke i middelvind og vindkast
Sted | MIddelvind (m/s) | Vindkast (m/s) |
Kvaløyfjellet Sømna | 54,4 orkan (Norgesrekord) | 62,3 |
Nordøyan Fyr | 41,3 orkan | 51,5 |
Reinsfjellet Gjemnes | 36,5 orkan | 48,9 |
Skrova Fyr | 28,9 sterk storm | 38,9 |
Bø i Vesterålen | 31,3 sterk storm | 40,4 |
Fakken | 32,4 sterk storm | 37,7 |
Oppdatert varsel 1. februar kl. 13.00
Observasjoner av vinden
Seks fyrstasjoner har observert orkan i løpet av ekstremværet Ingunn. Tabellen under gir en oversikt over hvilke stasjoner dette gjelder.
Oppdatert varsel 21. januar klokken 18.00:
Onsdag kveld klokken 18.00 oppdateres det røde farevarselet til også å gjelde områdene Bodø, Salten og Vesterålen. I disse områdene ventes ekstremt kraftige vindkast torsdag morgen og formiddag, først i sør, før været beveger seg videre mot nordøst. Ellers er resten av farevarslene fremdeles gyldig og uendret.
Onsdag kveld ligger stormen et godt stykke nordvest for kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag. Det er observert full storm nær stormsenteret, og uværet ventes å nærme seg kysten i løpet av kvelden og natten.
Oppdatert varsel 31. januar klokken 15.00:
Varselet om vindkast i sørlige deler av Troms er oppgradert fra gult til oransje nivå.
Oppdatert varsel 31. januar klokken 11.30:
Ekstremværet Ingunn er ventet å treffe noe lenger nord enn prognosene først viste, og den kraftigste vinden er nå ventet i deler av Trøndelag og Nordland. Det er ute et rødt farevarsel på ekstremt kraftige vindkast i disse områdene. Fra onsdag ettermiddag til torsdag morgen ventes orkan på kysten og vindkast på 35-50 m/s. De kraftigste vindkastene ventes i ytre strøk fra Hitra til Lofoten.
Et stormsenter kommer inn i Norskehavet mot Nordland onsdag kveld og går nordøst over Troms og Finnmark først på dagen torsdag. “Ingunn” er ventet å gi sørvest sterk storm til orkan på kysten av Trøndelag og Helgeland onsdag kveld. Vinden øker først i sør. Natt til torsdag dreier vinden vestlig med mulig orkan i Nord-Trøndelag og Helgeland. Torsdag morgen går vinden på nordvest og minker i Trøndelag og på Helgeland, mens den i Lofoten vil øke opp i sterk storm til orkan styrke. Fra torsdag ettermiddag er vinden ventet å avta også i Lofoten, mens det vil være kraftige vindkast fra nordvest i Troms og Finnmark resten av dagen.
På kysten ventes vindkast på 40-50 m/s. Mens i indre strøk ventes lokalt vindkast på 30-35 m/s.
Det ventes også kraftige vindkast på gult farenivå på deler av Østlandet og Vestlandet onsdag og torsdag.
I tillegg blir det overgang til snøbyger i Nord-Norge og i Nordland er det muligheter for 20-50 cm snø i løpet av torsdag sammen med den kraftige vinden.
På grunn av sammenfallende flo, lavt trykk og sterk vind ventes også høy vannstand natt til torsdag i Nordland, med mulighet for svært høy vannstand i Vestfjorden. Høy vannstand i kombinasjon med høye bølger kan gi mulighet for skader i kyststrøk.
Første varsel 30. januar:
Et rødt farevarsel om ekstremt kraftige vindkast er sendt ut for deler av Nordfjord, Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland. Fra onsdag ettermiddag til torsdag morgen ventes orkan på kysten og vindkast på 35-50 m/s. De kraftigste vindkastene ventes i ytre strøk fra Stad til Helgeland.
Et stormsenter kommer inn i Norskehavet mot Trøndelag onsdag kveld og går nordover langs kysten av Nordland først på dagen torsdag. “Ingunn” er ventet å gi sørvest sterk storm til orkan på kysten av Nordfjord, Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland onsdag kveld. Vinden øker først i sør. Natt til torsdag dreier vinden vestlig med mulig orkan i Nord-Trøndelag og Sør-Helgeland. Utover dagen torsdag går vinden på nordvest og minker gradvis, først i sør. Det er usikkerhet knyttet til lavtrykksbanen på torsdag og det ventes også mulighet for ekstremt kraftige vindkast i resten av Nordland, samt kraftige vindkast i Troms og Finnmark senere på dagen.
På kysten ventes vindkast på 40-50 m/s. Mens i indre strøk ventes lokalt vindkast på 30-35 m/s.
Det ventes også kraftige vindkast på gult farenivå på deler av Østlandet og Vestlandet onsdag og torsdag.
I tillegg blir det overgang til snøbyger i Nord-Norge og i Nordland er det muligheter for 20-50 cm snø i løpet av torsdag sammen med den kraftige vinden.
På grunn av sammenfallende flo, lavt trykk og sterk vind ventes også høy vannstand natt til torsdag i Nordland, med mulighet for svært høy vannstand i Vestfjorden. Høy vannstand i kombinasjon med høye bølger kan gi mulighet for skader i kyststrøk.
Instruksjoner
- Hold dere inne.
- Følg råd fra beredskapsmyndigheter.
- Om du MÅ kjøre, følg råd fra Statens Vegvesen og sjekk veimeldinger (175.no).
- Følg råd og sjekk status fra transportaktører.
- Gjør hjemmet klar for et potensielt lengre strømbrudd.
- Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører.
- Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen.
- På forhånd vurder tiltak for å begrense skade.
Konsekvenser
- Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett.
- Stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport.
- Broer kan stenges.
- Takstein og takplater blåser av hus og bygninger.
- Mange reiser vil kunne få betydelig lenger reisetid.
- Strømforsyningen lokalt vil bli betydelig påvirket.
- Strømforsyningen vil bli betydelig påvirket.
- Mange veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen.
- Snøfokk i fjellet gir redusert sikt. Kolonnekjøring og/eller stengte veier forventes.
- Høye bølger kan gi skade på infrastruktur og bygninger i standsonen.