Publisert: 23.09.2011

The First Lady

Da Inger Marie Halvorsen (senere Bruun) tok sin hovedfagseksamen i meteorologi, skulle det ta ti år før neste kvinne kom etter. Hun ble uteksaminert som Norges første kvinnelige statsmeteorolog i 1942.

Inger Bruun var den første kvinnelige statsmeteorologen i Norge.

Høsten 2011 er hun still going strong, og tilbake på Meteorologisk institutt på besøk, for å ta det nye databygget i øyesyn.

Den første

Inger Bruun ble født i 1915. Hun er liten og klar og karismatisk. Kontant. Hun har beholdt de kvalitetene som må ha brakt henne fram til posisjonen som første kvinnelige statsmeteorolog, og til slutt som første kvinnelige fagsjef, på Meteorologisk institutt. Da skriver vi 1980.

- Mor stod i jobb til hun ble 68 år, sier datteren Haldis. Hun er med denne dagen for å hjelpe moren, som nå både hører og ser litt dårlig. - Datamaskinene gjorde sitt inntog, alt skulle digitaliseres. Men ingen skulle få si at Inger Bruun hadde stått i veien for fremskrittet. Selv hadde hun gjort nok. I 1983 stilte hun plassen sin til disposisjon for andre.

Til Vervarslinga og til Oslo

Historien begynner i 1942. Sammen med fire menn uteksamineres hun fra Universitetet i Oslo.

- Jeg forhørte meg om en mulig hovedfagsoppgave, og fikk til svar av professor Werenskiold at jeg alltids kunne "skrive noe vissvass om kontinentaldrift". Da ble jeg sint, og gikk. Og hovedfagsoppgaven min handlet om fordeling av nedbør ved forskjellige sirkulasjoner.

- Hvem var veilederen din på hovedfagsoppgaven?

- Veileder???? Det fantes ingen veileder. Man måtte hjelpe seg selv. Den eneste som bisto meg i arbeidet med oppgaven var min søster. Hun kunne skrive på maskin.

Til tross for at krigen pågår og det ikke drives ordinær værvarsling i Norge, utlyses det to stillinger ved Meteorologisk institutt. Én i Bergen, og en i Oslo. Kristian Trægde får jobben i Oslo, frk. Halvorsen reiser til Bergen.

Og da som nå: Det er vanskelig å ha jobb i Bergen og kjæreste i hovedstaden. Etter ett år blir det ledig en stilling på Klimaavdelingen i Oslo. Inger Halvorsen søker jobben - og får den.

 - Har du noen gang følt at det å være kvinne var en hemsko for deg?

Svaret kommer kontant: - Aldri! Tvert i mot; de lesset på med oppgaver! (Når man ser karakterene som Bruun oppnådde i løpet av skolegang og studier, er det ikke å undres over at hun ble foretrukket. "Særdeles" i avgangskarakter på middelskolen og 1.63 i avgangskarakter på meteorologi taler for seg selv. Red. anm.)

Normalene

Hvis du er så gammel at du husker Leif Juster husker du også uttrykket "Mooot norrmalt". Og hvor tok han dét fra, monn tro??

- I 1937 besluttet WMO at det skulle utarbeides nedbør- og temperaturnormaler for periodene 1901-1930 og deretter for 1931-1960. Da jeg startet på instituttet i 1944 var det ingen som hadde funnet tid til dette. Det forelå riktig nok en plan og fem assistenter, men han som skulle gjøre jobben sa opp, og han som da fikk oppgaven, nektet. Så det var bare å sette i gang. Men vi hadde da regnemaskin. En sånn... sveivegreie.

- Og da du hadde fått unna den første normalperioden med nedbør...?

- Ja, da begynte jeg på temperaturnormalene, da vet du!

Fru Bruun

Inger Bruuns første oppdrag for instituttet var å dra på inspeksjonsreise til stasjonene rundt Sognefjorden. De øverste stasjonene lå høyt til fjells. Hun hadde med ski, og gikk mutt putt alene i timevis for å komme opp. Her forelå det ingen spesielle hensyn!

Datteren Haldis forteller at senere, da moren dro på inspeksjonsreiser om sommeren, kunne hennes far av og til slå seg med. Hr. Bruun var lektor - en mann med lang sommerferie.

- Da de kom til stasjonene hilste observatørene uten unntak først på min far og sa at "Jojo, her har vi meteorologen!". "Å nei," pleide min far å svare da. "Jeg er bare med og bærer målebåndet, jeg!"

TV-stjerne

På 1960-tallet var Inger Bruun TV-stjerne. Norsk Rikskringkasting produserte programmer i opplysningens ånd, og hver måned deltok fru Bruun i programmet "Været i måneden som gikk". Har fikk publikum en kort innføring i hvordan været i Norge hadde vært - og hva som var normalen. På denne måten ble hun faktisk revystjerne også, løftet fram av Leif Juster. Man at det var nettopp hun, var det ingen som visste.

Fremdeles Førstedame

I dag er Inger Bruun 96 år gammel. Hun bor hjemme, klarer seg selv og har hørt seg gjennom hele "Min kamp"-serien av Knausgård på lydbok.

På Meteorologisk institutt er hun en legende.

 

Bookmark and Share
Idium Portalserver 3.0Idium webpublisering
Nettstedssikkerhet