02.03.2012

150 år og like nyttig

"Gjennom 50 år har meteorologer i hele verden sett på værkart uten å oppdage de viktigste mønstrene på dem. Jeg ga bare den rette type kart til de rette unge menn, og de oppdaget fort rynkene i værets ansikt."

Les mer
27.02.2012

Språk i vinden

Kven er Dagmar? Kvar er Langfjella, Fladengrunn og Jyske Rev? Er "pent vêr" godvêr, og kva er no dét eigentleg? Enn "ekstremvêr" - er "uvêr" verken godt eller dårleg nok lenger?

Les mer
14.02.2012

Sikrere varsler av sesongene

Havisen i Arktis krymper. Om noen tiår kan isen rundt Nordpolen bli helt borte om sommeren. Hva får det å si for været? I forskningsprosjektet SPAR har forskerne gjort funn som kan gi sikrere sesongvarsler.

Les mer
23.09.2011

The First Lady

Da Inger Marie Halvorsen (senere Bruun) tok sin hovedfagseksamen i meteorologi, skulle det ta ti år før neste kvinne kom etter. Hun ble uteksaminert som Norges første kvinnelige statsmeteorolog i 1942.

Les mer
09.09.2011

En værportal for proffene

En ny portal med meteorologisk informasjon skal se dagens lys. Nå står de store, profesjonelle brukerne og venter på at statsmeteorolog Kristine Gjesdal og Meteorologisk instiutt skal åpne døra og la dem hente ut viktig informasjon.

Les mer
17.02.2011

Et hus

Meteorologisk institutt bygger miljøriktig, med «Grønn IT» og passivhusstandard som bærende elementer.

Les mer
28.01.2010

Iskald beregning

Hvis strømmen går om ti år, kan det være Bjørn Egil Nygaards feil. Hvis den går i morgen må du derimot kontakte hans forgjenger.

Les mer
20.10.2010

Sjefen for yr.no

Hadde Jørn Kristiansen vært mer kjent ville han ha fått mer ros – men også mer ris. Kristiansen er nemlig sjefen for yr.no.

Les mer
22.06.2010

Master i bygevær

Hvor vil det regne i ettermiddag? Sommerbygene er vanskelige for meteorologene å varsle, og irriterende for dem som får dem i hodet - eller i malingsspannet.

Les mer
19.01.2010

En firkanta fyr

Enkelte ser Europa i firkanter og ruter. Nå gjelder det bare at hvert europeisk land fyller rutene sine på samme måte. Koordineringsansvarlig for at så skjer: Nasjonen Norge. Programansvarlig: Klimaforsker Ole Einar Tveito. Prosjektnavnet er EUMETGRID.

Les mer
12.11.2009

Hele Norges brevvenn

I 2008 besvarte han rundt 3900 e-poster, sendt til nettstedet yr.no. Pr. 30. november 2009 har han allerede besvart 4923. Hils på hele Norges brevvenn!

Les mer
26.10.2009

Post it!

Når en forsker drar på kongress følger det gjerne med en poster i bagasjen. met.no-forsker Anita Verpe Dyrrdal har vunnet premie for sin.

Les mer
03.08.2009

Reiselivsdödaren

Av og til faller steder som er kjent for varmerekorder ut av temperaturlista. Slike ting ergrer så vel turistkontorer som lokalbefolkning. Cecilie Stenersen får kjeften.

Les mer
16.07.2009

I overvåkningens tjeneste

Det observeres og registreres kontinuerlig. Våre data er imidlertid ikke hemmelige. Snarere tvert imot.

Les mer
02.03.2009

Formidlermeteorologen

Vil du bli meteorolog bør du ha interesse for vær og klima. I tillegg er det nyttig å like matte, fysikk og data. Gjerne geografi og friluftsliv også. Bland dette med et ønske om å formidle, og vips, du kan bli yr-meteorolog og besvare spørsmål fra publikum.

Les mer
24.04.2009

En iskald type

Ketil Isaksen er mannen for frost, snø og is. Så fascinert er han av kulde, at da drømmedama sa ja, tok han henne med på bryllupsreise til Svalbard.

Les mer
17.04.2009

En high-tech havfrue

Oseanografenes nye fjernstyrte robot har en torpedolignende fasong. Det er ikke tilfeldig. Den kan nemlig bevege seg i havet med minimal energitilførsel. Det er en stor fordel når oppgaven er å overvåke den norske Atlanterhavsstrømmen, Golfstrømmen på folkemunne.

Les mer
27.02.2009

Når været truer

Vinden er i ferd med å rive bildøren av hengslene i det vi forlater taxien. Naturkreftene krever at vi tviholder på alt som ikke sitter fast, og i øyeblikket er jeg særs takknemlig for at både tenner og hår er mitt eget.

Les mer
16.12.2008

Kodenavn "NAO"

"Vær" er atmosfærens uopphørlige kamp for å utjevne temperaturforskjeller. Kampen manifesterer seg ved at luftmasser med ulik temperatur og fuktighetsinnhold kommer i bevegelse. En av disse kampene utkjempes i ditt nabolag, med kodenavn NAO.

Les mer
16.10.2008

Den perfekte modellen

- Den perfekte modellen finnes ikke, sier forsker Morten Køltzow. Akkurat som om man trenger å være forsker for å vite dét. Men Morten Køltzows modeller er ikke av denne verden.

Les mer
26.01.2008

Verdt å varsle om

Cecilie Mauritzen er en varsler. Hun sa fra før det var verken stuerent eller hipt. Det har vært krevende. Men hun drives av pliktfølelse og en overbevisning om at tiden er i ferd med å renne ut. Hun må fortelle om det hun vet.

Les mer
24.07.2008

Visste du at...?

Han lever av å avsløre hemmeligheter, for så å publisere dem. Han bruker til dels uortodokse metoder og kilder. Har Meteorologisk institutt virkelig bruk for sånne? Bli kjent med klimaforsker og dr. philos. Øyvind Nordli.

Les mer
03.06.2008

Vi åpner skattekista

Dette portrettet vil avsløre hvor Meteorologisk institutt oppbevarer gullet sitt. Og ikke nok med det. - Vi deler gjerne, forteller Solfrid Agersten blidt.

Les mer
24.06.2008

Portrett: Mariken Homleid

Presisjon i et tilsynelatende kaos. Atmosfæren er forutsigbar fordi den oppfører seg i henhold til fysiske lover. Kjenner vi forholdene på et tidspunkt, kan vi ved hjelp av kunnskap om naturlovene beregne tilstanden et stykke frem i tid ganske nøyaktig. Hvor presist et værvarsel er, avhenger blant annet av værsituasjonen.

Les mer
16.05.2008

Atmosfæren, et gedigent eksperiment

Har du noen gang truffet en veterinær som ikke er opptatt av dyr? Eller en revisor som ikke bryr seg om tall? - Jeg er overhodet ikke interessert i været i morgen, sier Trygve Aspelien mellom to munnfuller i lunsjen. Han er utdannet meteorolog og ansatt ved Meteorologisk institutt. Aner vi en personlig tragedie?

Les mer
07.05.2008

Eksamen hver dag

Da Siv Dearsley begynte som fersk meteorolog i Tromsø, kunne hun oppleve å bli overveldet av ansvaret. - Det er mye som står på spill, både for enkeltmennesker og samfunn. Hver morgen når jeg dro fra gardinene, var det som å være oppe til eksamen på ny. Hadde jeg varslet rett?

Les mer
28.04.2008

Et hett tema

Når du googler "klima" får du trettisyv millioner sekshundretusen treff. Da Trond Iversen startet opp det store RegClim-prosjektet i 1997 fantes det ikke noe Google, og klima var for de fleste et begrep på linje med løvbiff og lakselus. Vi visste på en måte hva det var, men få var spesielt opptatt av det.

Les mer
22.04.2008

Is for alle penga

Nick Hughes er en kravstor kar. Han bruker uvanlig kostbart verktøy i jobben sin. Fly. Ubåter og snøscooter. Satellitter og andre avanserte instrumenter. Nick har spesialisert seg på feltarbeid i polare strøk og hans hovedanliggende er is.

Les mer
14.04.2008

Værvarsler er ferskvare

Vi kan ha verdens beste meteorologer, men hva er det godt for hvis vi ikke får spredt varslene? Raskt! Værvarsler er ferskvare. I det øyeblikk været blir lagervare, heter det klimadata. Værmeldingen er i endring. Derfor har Meteorologisk institutt et stort IT-miljø med hele 60 høyt kvalifiserte medarbeidere, som ikke lar seg skremme av verken store datamengder eller hårete mål.

Les mer
07.04.2008

Himmel og hav

Det er mer mellom himmel og jord enn mange tror, sies det. Øyvind Sætra er mest opptatt av det som skjer mellom himmel og hav. Han har oppmerksomheten rettet mot grenselaget mellom havet og atmosfæren, hvor det foregår langt mer enn de fleste aner. Unnfangelse av sykloner for eksempel.

Les mer
31.03.2008

Klima er vær over tid

Det er såre enkelt å avsløre en ekte klimaforsker. Elin Lundstad gikk rett i baret.

Les mer
25.03.2008

Å forske på isens bevegelser i Arktis

Isen er en viktig kilde til å identifisere klimatiske sammenhenger og endringer. Thomas Lavergne er en av dem som overvåker isens bevegelser ved å sammenligne satellittbilder.

Les mer
10.03.2008

Lykken er et problem - matematikken i været

På Meteorologisk institutt jobber Andrea Storto, en italiensk matematiker. Hans jobb er å vurdere hvordan man skal samle inn og bruke data til å varsle været med enda større sikkerhet.

Les mer
25.02.2008

Fra kjernefysiker til verktøymaker - et kvantesprang?

Enkelte av ingrediensene for å lage atombomber kan være litt kinkige å få tak i. Anriket uran for eksempel. Men det er nok helt andre grunner til at Lisbeth Bergholt la atomene på hylla og begynte å utvikle digitale verktøy isteden.

Les mer
18.02.2008

Portrett: Dag Bjørge

Turbulens på jobben? Trodde du at moderne værvarsling handler om å pusse brilleglassene, kikke på noen satellittbilder for så å gjøre noen kvalifiserte gjetninger? Bak ethvert varsel står det en liten hær av meteorologer og andre høyt kvalifiserte fagfolk.

Les mer
04.02.2008

Portrett: Inger-Lise Frogner

Én svale gjør ingen sommer, men én sommerfugl kan forårsake en tornado. Sommerfugleffekten handler om hvordan bitte små endringer i atmosfæren kan få enorme konsekvenser over tid. Inger-Lise Frogner forsøker å overliste sommerfuglens vare vingeslag.

Les mer
27.11.2007

Været under vann - portrett av Jon Albretsen

For å studere sammenhenger mellom havets tilstand og bevegelse og fiskens tilstand og bevegelse, trenger man en oseanograf som er ekspert på "været" under vann.

Les mer
04.02.2008

Svovelpredikantens testamente - portrett av Anton Eliassen

På 60-tallet oppdaget man at fisk døde på uforklarlig vis. Etter hvert ble det klart at årsaken lå i lufta. Utslipp fra industri ble tatt av vinden og blåst av gårde, ofte over lange avstander. Eksempelvis svovel som transporteres rundt i atmosfæren, inntil den fanges opp av snø eller regn, og føres til jorden. Sur nedbør påvirker miljøet både i vassdrag, innsjøer og jordsmonn.

Les mer
Idium Portalserver 3.0Idium webpublisering
Nettstedssikkerhet