Publisert: 04.10.2016

Boklansering: Norsk meteorologi gjennom 150 år

Onsdag 5. oktober lanseres boken Vinden dreier - Meteorologiens historie i Norge, på litteraturhuset i Bergen. Den er med på å markere instituttets 150-årsjubileum.

Boken som lanseres til neste uke er den første boken som gir en fullstendig framstilling av norsk meteorologisk historie. 

Siden de første vær­observasjonene på 1700-­tallet og frem til i dag har meteorologien endret seg mye. Både forskning, værvarsling og teknologi har gjort at meteorologien er uunnværlig for at et moderne samfunn skal fungere. Og Yr har blitt uunnværlig for mange nordmenn. 

Meteorologiens historie fortelles via spektakulære enkelthendelser som har hatt store ringvirkninger. Visste du for eksempel at en norsk meteorolog bidro til at D-­dagen ikke endte i fiasko? Eller at det var Meteorologisk institutt som i 1922 sørget for at Jan Mayen ble norsk territorium? Eller at Meteorologisk institutt i 1986 fikk spørsmål om å hjelpe svenske myndigheter med å finne ut hvor nyoppdaget forurensning i Sverige kom fra, og dermed oppdaget Tsjernobylulykken.

Lanseres 5. oktober på Litteraturhuset i Bergen

Historikerne Yngve Nilsen og Magnus Vollset presenterer boken på Litteraturhuset i Bergen onsdag 5. oktober kl. 19:00.  I tillegg til forfatterne medvirker Anton Eliassen, direktør ved Meteorologisk institutt, historikerne Svein Atle Skålevåg og Vera Schwach, samt statsmeteorolog Haakon Melhuus. Programmet er gratis og åpent for alle. Rom: Olav H. Hauge. Boken kommer i ordinært salg den 8. oktober. 

Bookmark and Share
Idium Portalserver 3.0Idium webpublisering
Nettstedssikkerhet