Publisert: 02.03.2009

Formidlermeteorologen

Vil du bli meteorolog bør du ha interesse for vær og klima. I tillegg er det nyttig å like matte, fysikk og data. Gjerne geografi og friluftsliv også. Bland dette med et ønske om å formidle, og vips, du kan bli yr-meteorolog og besvare spørsmål fra publikum.

Yr-meteorologen Anders Sivle er klar til å svare på spørsmål. Foto: Bård Gudium.

av Heidi Lippestad, informasjonsseksjonen

Ikke alle værvarslere har spesialisert seg i værvarsling under mastergraden. Statsmeteorolog Anders Sivles mastergrad handlet om klimaendringer og blomstring i frukttrær. Ikke fordi han er så grusomt interessert i frukt, men fordi han i utgangspunktet ble forespeilet oppgaver han, etter eget utsagn, "i hvert fall ikke ville "ha".

- Jeg hadde et sterkt ønske om å gjøre noe praktisk og gjerne tverrfaglig, slik at folk flest kunne skjønne hva jeg holdt på med.

For det er DER vi har statsmeteorolog Sivle. Han er først og fremst opptatt av å fortelle om vær og klima og den påvirkning det har; på mennesker, på samfunn og på kloden vår. Anders Sivle er en formidler i sitt hjerte.

Foredrar for hvem som helst 

Sivle er ikke spesielt nøye på tilhørerne. Han snakker like gjerne om værvarslingens viderverdigheter eller klimaet som er i endring (frukttrærne blomstrer tidligere i dag enn for 30 år siden!) til leg som til lærd. De to-tre siste årene har han reist rundt til interesserte forsamlinger og holdt foredrag, i tillegg til jobben som værvarsler. Men han stiller også opp for Meteorologisk institutt på Forskningstorget i Tromsø, Bergen eller Oslo, og gjør meteorologiske eksperimenter med barna.

- Lim sammen to colaflasker tut mot tut med gaffatape! oppfordrer statsmeteorologen. - Fyll den nederste flaska med ca. 1 liter vann. Så gjør du følgende: Snu flaskene opp ned, slik at flaska med vann kommer øverst. Roter samtidig flaskene kraftig, slik at vannet som skal renne fra den ene flaske og ned i den andre, får en sirkelbevegelse. Du har skapt en liten tornado!!!

Bare værvarsling = rutine 

Anders Sivle liker å lage tornadoer:

- Det kan fort bli kjedelig å gjøre det samme hele tiden, og i værvarsling ligger det mye rutine. Man overvåker de samme elementene, skriver de samme varslene, publiserer dem til fast tid, og forlater arbeidsplassen når turnusen er over. Ved å ha flere baller i luften tror jeg det tar lengre tid å bli lei av den jobben man har, derfor kaster jeg meg med iver og glede over oppgaver som gir kontakt med andre miljøer, sier Sivle.

- Nei, nå høres det ut som om det er kjedelig å drive med værvarsling, og det er det slettes ikke! Men kontakt med publikum er alfa og omega. Hvordan skal Meteorologisk institutt ellers greie å oppfylle samfunnets behov? Å få være yr-meteorolog kan være en god måte å nå ut til folk på, ved å svare på fagspørsmål av allmenn interesse. Selv om man er meteorolog er man ikke ekspert på alt innen faget. Mange spørsmål vi får fra publikum er litt på siden av det vi vanligvis jobber med, derfor vil dette være veldig lærerikt for meg også!

Lar modeller være modeller 

Meteorologisk institutt arbeider kontinuerlig med løsninger som skal gjøre værvarslene på yr.no sikrere. Nå utvikles det verktøy for at varslene skal inneholde mer av meteorologens kunnskap og erfaringer før de publiseres på nettet. Dette gjøres ved at meteorologene går inn i værvarslingsprosessen på et tidlig tidspunkt, og korrigerer mulige feil i modellberegningene. Det har også krevd en inndeling av statsmeteorologene i ulike grupper; én gruppe som skal arbeide inn mot modellene sammen med forskerne på Meteorologisk institutt, og én gruppe som skal arbeide ut mot samfunnet. Anders Sivle er lykkelig over å få bli samfunnsmeteorolog.

- Å flikke på værvarslingsmodellene er helt avgjørende for instituttet, men personlig har jeg størst glede i å forsøke å lære vekk ting til andre. Jeg er mest glad i mennesker, ikke i datamaskiner. Mange er opptatt av været i yrke og fritidssammenheng, og da kan det være nyttig å skjønne litt mer om hvorfor naturen oppfører seg som den gjør.

Få varselet ut!

- Meteorologi er et takknemmelig felt å kunne noe om: Alle har en mening om det, og vil gjerne vite mer. I motsetning til f eks samfunnsvitenskapelige fag finnes det flere udiskutable sannheter og en god del flere fasitsvar innenfor meteorologien. Og ikke minst: Det hjelper ikke å skrive verdens beste værvarsel dersom vi ikke klarer å formidle budskapet til dem som trenger det!

 

Bookmark and Share
Idium Portalserver 3.0Idium webpublisering
Nettstedssikkerhet