Publisert: 10.06.2009

Klart for Færder'n

Fredag 12. juni er det klart for Færderseilasen igjen. På skippermøtene forteller Meteorologisk institutt om vær og vind under seilasen. Presentasjonen blir lagt ut på met.no torsdag ettermiddag.

Ettertraktet vare

Været har til alle tider vært viktig i nordmenns liv og bevissthet. Men sjelden har John Smits og Lars Petter Røed et mer lydhørt og kompetent publikum enn det som kommer for å høre dem redegjøre for vær og vind på skippermøtene i forkant av Færderseilasen. 

Last ned presentasjonen fra Skippermøtene (18 MB powerpoint-fil)

Se etter standen til Meteorologisk institutt i Race Village på Aker brygge. Vi er der torsdag ettermiddag og fredag for å svarer på spørsmål om været.

Drivkreftene viktigst

Oseanograf Lars Petter Røed. Foto: Bård Gudim.
Det er ikke et ordinært værvarsel de tilbyr seilerne. - Opplysninger om temperatur og sol og regn er underordnet. Det er i så fall rene komfortvariabler, smiler Lars Petter Røed. Han er leder for oseanografi i forskningsdivisjonen og er selv seiler, og røper at han er en konkurransemann.   - Først og fremst handler det om vind- og strømforholdene.

Par i vær

John og Lars Petter har vært makkere på disse skippermøtene i mange år. Statsmeteorologen og oseanografen utfyller hverandre. Meteorologen har spisskompetanse på atmosfæren, mens oseanografen er spesialisten under vann. Elementene påvirker imidlertid hverandre, og John og Lars Petter samarbeider tett når de utarbeider sine prognoser.

Hektisk innspurt

Statsmeteorolog John Smits. Foto: Bård Gudim.

- De siste timene før vi presenterer våre analyser, er intense. Det er et kappløp med tiden. Vi vil jo bruke så ferske data som mulig i modellberegningene, og venter i det lengste for å få med de siste observasjonene. Vi henter ut nye beregninger helt frem til vi drar fra instituttet. John seiler ikke selv, men det skinner igjennom at han ser frem til oppgaven.

Detaljerte prognoser

- Det er krevende å varsle for en så kunnskapsrik målgruppe, fortsetter John. - I tillegg til å følge med på værutviklingen, utnytter vi alle de finskalamodellene vi har. De har en oppløsning på 300 m når det gjelder strøm og 1 km i lufta. Det betyr at vi kan gi veldig detaljerte varsler for hele regattabanen.

Hva er ideell vindstyrke under Færder'n?

- Jeg antar at de fleste deltakerne ønsker seg mellom 7 og 10 m pr/sek, eller sekundmeter som seilere sier. De skarpeste båtene takler opp til 15 m pr/sek, som er stiv kuling. Lars Petter har seilt alt fra jolle til 50', og har en 6. plass i NM i H-båt. Han vet av erfaring hvor mange variabler man må ta hensyn til og holde rede på under en regatta. - Presis informasjon om vind og strøm er forutsetning for å ta de riktige beslutningene underveis.

På lag med elementene

- Det mest fascinerende med seiling er at du kjemper med naturkreftene, ikke mot slik man gjør i en motordrevet båt, sier Lars Petter entusiastisk. Det åpne rommet og kraften i elementene gir en helt spesiell opplevelse. Vi fra Meteorologisk institutt skal gjøre vårt for at dette blir en flott og spennende regatta. I tillegg til å orientere på skippermøtene, legges presentasjonen ut på met.no torsdag ettermiddag.

Nye kystvarsler på yr.no

Nytt siden fjorårets seilas er kystvarsler for alle steder langs kysten. Kystvarselet inneholder observasjoner fra nærmeste målestasjoner, marinogram og meteorologens varsel. Mariongrammet viser varsler for: vind, trykk, bølger, strøm, vannstand, temperatur, nedbør og værtype. 

Du finner kystvarslene ved å søke opp et sted langs kysten og så velge fanen Hav- og kyst. Her er noen snarveier:  

 Last ned presentasjonen fra Skippermøtene (18 MB powerpoint-fil)

 

Mer om været

Se også de offisielle sidene til Færderseilasen

Forsidefoto: Kongelig Norsk Seilforening (KNS)

Bookmark and Share
Idium Portalserver 3.0Idium webpublisering
Nettstedssikkerhet