Publisert: 09.06.2008

Norges 7. værradar på plass

Torsdag den 12. juni er det alvor. Da monteres Norges 7. værradar på toppen av Sluskfjellet på Sørøya i Vest-Finnmark. Meteorologene forventer å motta bilder fra radaren utover høsten.

Hasvik-radaren vil ha Nord-Troms og Vest-Finnmark som dekningsområde, og vil bla. være nyttig for oljeinstallasjonene på Melkøya, samt for Snøhvitfeltet.

Radomen til Radar Hasvik under montering juni 2008. (Klikk på bildet for større versjon.)

Å montere en værradar kan være en risikabel affære. Radaren monteres på toppen av et betongtårn som er plassert på toppen av Sluskfjellet. For Hasvik-radarens tilfelle blir den totale høyden av tårnet cirka 13 meter når det står ferdig.

På torsdag henter et helikopter radarutstyret samt radomen (den hvite glassfiberkuppelen som beskytter selve radaren), flyr sakene fram til radarsiten og monterer radarutstyr og radom på plass på tårnet. Dette markerer forhåpentligvis slutten på en hektisk uke. 

Krever godt vær

Helikopteret frakter radomen til Radar Hasvik. 12. juni 2008. (Klikk på bildet for større versjon.)
Helikopteret frakter speilet til Radar Hasvik. 12. juni 2008. (Klikk på bildet for større versjon.)
- Å montere en radar krever godt vær, forklarer prosjektleder Jørgen Togstad fra Meteorologisk institutt. - Én ting som for eksempel må gjøres før alt løftes på plass, er å sørge for at radomen er tett, slik at det ikke regner inn på radarantennen. I løpet av uka skal derfor radomen tettes med silikon, tørke og deretter testet. Det lokale brannvesenet hjelper til med denne testen før radomen løftes på plass.

 
- Selve monteringen er også helt væravhengig, forklarer Togstad. - Den store radomen henges under helikopteret i en lang wire, for deretter å senkes ned på selve radartårnet. Hvis vinden blir for sterk eller sikten for dårlig vil det ikke være mulig å få gjennomført installasjonen og den vil måtte avbrytes. Radaren består av kostbare komponenter med lang leveringstid, så vi må gjøre det vi kan for at vi får en sikker og god installasjon uten skader på utstyret. 

Hektisk aktivitet

Radartårnet med styringspinner. Sluskfjellet 12. juni 2008. (Klikk på bildet for større versjon.)
Før monteringen på torsdag vil personell fra Meteorologisk institutt, den tyske radarleverandøren SELEX Gematronik og et installasjonslag fra AnTech AS være i sving hele uka. Når teamet kommer opp mandag morgen vil radartårnet kun være en naken betongsøyle. I løpet av uka forvandles etter planen søylen seg til en avansert værradarstasjon, som skal gi detaljert informasjon om nedbør og vindforhold i en radius på 240 km omkring radaren.


- Vi har gjort avtale med alt personell, samt med helikopterfirmaet, om at monteringen eventuelt også kan foregå en av de nærmeste dagene etter torsdag den 12. juni, sier prosjektleder Jørgen Togstad.

- Man skulle tro at Meteorologisk institutt er den første til å vite når en slik væravhengig jobb kan skje, men monteringsavtalen ble gjort for lenge siden. Værvarslene strekker seg bare ti dager fram i tid!

Radar Hasvik ferdig montert natt til 13. juni 2008.

 

 

Les mer:

 Sist oppdatert: 13. juni 2008.

Bookmark and Share
Idium Portalserver 3.0Idium webpublisering
Nettstedssikkerhet