Været i Norge - desember 2011

Månedstemperaturen for Norge som helhet var 3,3 °C over normalen og var med dette den ca. 20 varmeste. Månedsnedbøren for Norge var 130 % av normalen.

Vi oppfordrer til å laste ned pdf-fila for desember 2011 (cirka 6,6 MB). I den foreløpige versjonen finner du fulltekst av oversikten i tillegg til kart, grafer og tabeller. Les mer om de to versjonene av Været i Norge.

 

Lufttemperatur

Månedstemperaturen for landet som helhet i desember var 3,3 °C over normalen. Dette er den ca. 20. varmeste som er registrert for desember. Den var over normalen i alle deler av landet. For Nord-Norge som helhet er årets desember den 10. varmeste som er registrert. For dette datasettet er det utarbeidet en serie tilbake til 1900.

Varmest har det vært langs kysten fra Vest Agder til Møre og Romsdal. Lindesnes fyr (Vest Agder) og Kvitsøy - Nordbø (Rogaland) var varmest med 5,3 °C (hhv 2,4 °C og 1,3 °C over normalen).

Lavest månedstemperatur har det vært i fjellet i Sør-Norge og i indre strøk av Østlandet. Juvvasshøe (Oppland) var kaldest med –9,5 °C (0,1 °C under normalen) Høyeste maksimumstemperatur kom på Tafjord (Møre og Romsdal) med 14,3 °C den 27.

Nedbør

Basert på observasjoner fra værstasjonene var månedsnedbøren for Norge 130 % av normalen og dette er sammen med 1991 det 7. våteste for landet som helhet. Nedbøren var over normalen i det meste av Sør-Norge og i enkelte områder betydelig over. Flere stasjoner på Vestlandet satt ny rekord for høy månedsnedbør og enkelte av disse har mer enn 100 år lange serier (se egen liste).

Eik - Hove (Rogaland) fikk mest nedbør blant stasjonene i denne oversikten med 621,7 mm (270 % av normalen),

Største døgnnedbør i desember ble målt på Ullensvang Forsøksgård (Hordaland) med 146,1 mm den 27. Dette er ny rekord for denne stasjonen (opprettet i 1962).

Bookmark and Share
Idium Portalserver 3.0Idium webpublisering