Været i Norge - klimatologisk månedsoversikt

Her kan du finne ut hvordan du laster ned klimatologisk månedsoversikt, hvor du finner observasjonsdata på Yr, og hvordan du henter ut våre gratis data.

Månedsoversikten inneholder en kort presentasjon av været siste måned i tekst, tabeller, kart og grafer. Publikasjonen legges normalt ut på met.no første virkedag etter hvert månedsskifte.

Last ned månedsoversikter (pdf-fil), ved å velge år fra menyen.

Innhold (f.o.m. mai 2014):

  • Utjevnet lufttemperatur- og nedbørkart basert på alle værstasjonene i månedsoversikten. Kartene viser avvik i forhold til normalen. 
  • Analyse av temperatur- og nedbørforholdene for måneden. Egen omtale av stasjonene i Arktis.
  • Tabeller med statistikk for temperatur (månedsmiddel, min, max), nedbør (månedsmiddel, max, antall dager), antall dager med pent vær, overskyet vær og fyrings- og vekstgraddager.
  • Rekordtabeller for stasjoner med mer enn 10 års drift.
  • Tilsvarende del med kart, oppsummering og tabeller lages etter hver årstid for vår, sommer, høst, og vinter. Legges normalt ut andre virkedag etter hvert årstidsskifte. 
  • September-utgaven inneholder vekstsesongen, mai-september, med kart og tabell. Vekstsesongen legges normalt ut andre virkedag i oktober.

Observasjoner fra utvalgte stasjoner på Yr

Stasjonene var tidligere inkludert med grafer eller omtalt i månedsoversikten, men er nå tilgjengelige på Yr.

Nedbør og temperatur for siste år og siste 30 dager

Her er lenker til oversiktsdiagrammer på Yr (med stasjonsnr) for siste år og siste 30 dager. For tabell med døgnverdier, følg lenkene nedenfor og velg videre Detaljert under Været som var i menyen til venstre. (Nettsiden med tabell kan evt. åpnes direkte i Excel, ved å åpne nettadressen i stedet for en fil.)

 Maritime stasjoner på oljeinstallasjoner

Langtidsvariasjon av temperatur på utvalgte referansestasjoner som benyttes i klimastudierHent ut data selv

Den store datatabellen i månedsoversikten med temperatur- og nedbør, er tilgjengelig gratis i vår dataportal eKlima.no. Registrer deg med e-post og passord. Du velger selv periode med en eller flere måneder og om du vil ha fast tilsendt månedsrapport på e-post. 

Slik gjør du

1. Velg Måned fra menyen, rapporten Klimatologisk månedsoversikt og trykk ok(!).

2. Velg ønsket periode.

3. Kryss av for Pre-definert stasjonsliste hvis du ønsker de stasjonene som er med i månedsoversikten. Innstillingene videre er ok.

4. Du kan abonnere ved å fylle ut Velg bestillingsalternativer på den siste siden du kommer til.

Det kan forekomme oppdateringer av observasjoner de første dagene i en ny måned, men rapporten er normalt fullført i løpet av 2. virkedag i måneden.

Forklaringene til kolonnene i tabellen står rett under tabellen. 

Bookmark and Share
Idium Portalserver 3.0Idium webpublisering
Nettstedssikkerhet